PORUKA S KATEDRE

'KRENITE U RAT PROTIV TAJKUNA, MENADŽERA I STARLETA!' Profesorica iz Srbije studentima održala govor za pamćenje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.07.2013. u 13:32

Rajna Dragićević, profesorica na Filološkog fakulteta u Beogradu, dokaz je da pravi i predani profesori postoje i danas

Rajna Dragićević, profesorica na Filološkog fakulteta u Beogradu, dokaz je da pravi i predani profesori postoje i danas. Umjesto uobičajenog čestitanja, ona je za apsolventsku večer svojim studentima posvetila govor kojeg će pamtiti cijeli život.

Studente je govor toliko inspirirao da su ga prosljedili redakciji beogradskog Blica.

GOVOR

'Dragi moji studenti, poštovani kolege, budući profesori,

Na dan kada smo slavili vašu apsolventsku večer, odgođen je ispit malih maturanata jer su se testovi koje su trebali popuniti pojavili u javnosti. Ovaj događaj samo je jedna od brojnih manifestacija urušenosti našeg prosvjetnog sistema, kao i društvenog sistema u svim područjima.

Dolazeći na vašu večer i gledajući vas onako dotjerane, nasmijane, mlade i pune pozitivne energije, razmišljala sam o tome hoćete li uspjeti zadržati taj optimizam i kada diplomirate i kada se suočite s niskim plaćama, nedovoljnim uvažavanjem profesije, prilično nezainteresiranim učenicima, roditeljima koji su uvijek na strani svoje djece (čak i ako je to na njihovu štetu), različitim pritiscima i omalovažavanjima.

Mnogo toga oko vas ubijat će vam motivaciju. Ipak, ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sljedeća: profesor, doktor, odvjetnik, sudac, inženjeri i na kraju još jednom, profesor.

Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim PR-ovima ili menadžerima, neobrazovane voditeljice sebe zovu novinarkama, a folk-pjevačice umjetnicama, da i ne govorim o umjetničkim direktorima, poslovnim konzultantima, administratorima, wellnes konzultantima, event koordinatorima, copy-print operaterima, marketing konzultantima, uredskim asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima.

Iza zvučnih naziva zanimanja najčešće se kriju foliranti koji misle da se ugled može steći preko noći, kriju se oni koji nisu imali snage završiti fakultet koji su započeli, oni koji mijenjaju zanimanja i profesije kao prljave čarape. Nemojte zaboraviti da se profesorom, doktorom ili sucem nitko ne može samoprozvati.

Ponosite se svojim zanimanjem koje se može steći samo upornim, vrijednim radom, odricanjem, nespavanjem i višegodišnjom samokontrolom i samoodricanjem. Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvjereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova drže lekcije o uspjehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!

Pokušavat će omalovažiti profesorsko zanimanje. Imajte na umu to da ste vi čuvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stiče se sa puno truda, ali još više muke treba uložiti u umijeće kako nositi tu važnu titulu. Vodite računa o načinu na koji se ponašate i kada niste u školi, razmišljajte o svom odijevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema učenicima i njihovim roditeljima.

Volite svoje učenike. Upoznajte ih sa onim plemenitim što nose u sebi, a čega često nisu svjesni. Izvucite ono najbolje iz njih. Podignite im ugled u njihovim vlastitim očima. Nipošto im ne poklanjajte ocjene, ali im stalno omogućavajte da poprave ocjene koje imaju. Prepoznajte i poštujte njihov trud. Pokažite im da mogu biti uspješni ako rade. Ne ubijajte im volju.

Profesorski autoritet ne dobiva se pretjeranom strogošću i samovoljom, već pravednošću i nedvosmislenim dogovorom kojeg obje strane moraju poštivati. Hvalite najbolje jer ćete time inspirirati i ostale da se potrude i ponekad budu najbolji. Pružajte priliku mnogima da ponekad budu najbolji.

Nemojte biti prijatelji sa svojim učenicima i pokušavati im se na taj način približiti. Vi morate postavljate pravila u svojoj učionici, određivati granice, držati konce u svojim rukama, jer oni su učenici, a VI STE PROFESORI!

Ne zaboravite da ćete predavati glavni predmet, prvi u rubrici u dnevniku, i da ćete sa svojim učenicima provoditi više vremena od svih ostalih profesora. Vaš utjecaj na učenike bit će najvažniji. Budite svjesni te odgovornosti. Kao profesori srpskog jezika, vi ste čuvari našeg jezika i kulture.

Učite učenike da vole svoju zemlju. Često se može čuti kako profesori svojim najboljim učenicima savetuju da što prije odu iz zemlje. Počelo se podrazumijevati da je najbolji uspjeh u školi sigurna karta za odlazak iz Srbije. Idemo preokrenuti tu perspektivu! Ukažite najboljim učenicima na to da moraju ostati u Srbiji jer će joj, kao najbolji, pomoći da se oporavi i postane bolje mjesto za život. Ne dozvolite im da odu i da prepuste zemlju svakojakom ološu!

Zacrtajte im kao životni zadatak da se bore protiv živog blata u koje tonemo. Usadite im osjećaj za društvenu odgovornost i objasnite im da ovu zemlju nitko ne može očistiti osim njih. Ako se potrudite, vidjet ćete da će vas oni poslušati, jer VI STE PROFESORI!

Budite uvjereni da sjeme svih ekonomskih, političkih, kulturnih, moralnih reformi u ovoj zemlji može proklijati samo u obitelji, ali i u vašoj učionici, i to upravo na satima jezika i književnosti! Zato se trudite biti uzor svojim učenicima.

Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruša, pjevačica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobjedite ih. Vi im morate postati orijentacijska točka, svjetionik u životu! Za taj rat imate 45 minuta dnevno skoro svakog radnog dana, a to nije malo.

Pobjedit ćete tako što ćete dati sve od sebe da sadržaje koje predstavljate svojim učenicima učinite zanimljivim, uzbudljivim, svježim. Uspjet ćete u tome samo ako puno znate, ako volite ono što radite i ako ste posvećeni.

Učenici to prepoznaju, i to nepogrešivo. Ne obazirite se na činjenicu da se neke vaše kolege ne pripremaju za satove, da mnogi ništa ne rade, a primaju plaću, ne obazirite se na trulež oko sebe i ne predajte mu se! Neka vaš sat bude oaza znanja u pustinji, svijetla točka u mraku, zrno smisla u besmislu.

Vi imate misiju: ako uspijete povratiti autoritet škole i znanja (a to se ne može postići nijednim zakonom, već entuzijazmom profesora), padat će kao domine sve prepreke prema boljem životu u Srbiji. Od sata srpskog do ekonomskih reformi! Od sata srpskog do borbe protiv korupcije! Od sata srpskog do svemira!

Vaša moć je ogromna i vaš zadatak je od strateškog značaja. U tome je razlika između vas i raznoraznih menadžera, konzultanata, koordinatora, administratora, operatera, bogatih vlasnika lokala i ostalih eksperata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, lokali, avioni i kamioni, a u vašim rukama je budućnost ove zemlje. Nikada nemojte zaboraviti: VI STE PROFESORI!'

Izdvajamo