PODRHTAVANJE

KRETU POGODIO SNAŽAN POTRES Grčki otok zatreslo je 6,6 po Richteru; zasad nema izvještaja o šteti ili žrtvama

Ierapetra
 a-plus image bank / Alamy / Alamy / Profimedia

Snažan potres magnitude 6,6 pogodio je Kretu u subotu u 14.51. U 15.33 uslijedio je drugi udar magnitude 5.4.

Magnitudu je objavio američki sustav za praćenje potresa USGS. Epicentar je bio u Sredozemnome moru, oko 120 kilometara južno od Ierápetre i oko 90 kilometara od najbližega naseljenog mjesta, Néa Anatóli, na jugoistočnoj obali, na dubini od oko 17 kilometara.

Potres se osjetio u južnoj Grčkoj sve do Atene, jugozapadnoj Turskoj, u Egiptu i Libiji. Oglašena je opasnost od tsunamija. Grčke vlasti kažu da nemaju vijesti o ljudskim žrtvama. Kreta, južni Egej i Dodekanez prostor su žive seizmičke, mjestimice i vulkanske djelatnosti.

Posljednji potres takve snage datira u srpnju 2017. Tada je na otoku Kosu potres magnitude 6,7 stupnjeva ubio dvije osobe. Slabiji ali smrtonosniji bio je potres magnitude 5,9 stupnjeva, koji je u Ateni 1999 ubio 143 osobe.

Snažan potres pogodio je prije četiri tisuljeća Kretu, srušivši veličanstvenu palaču (Labirint) njezina vladara („minosa“, pretpostavlja se da mu je to bila titula a ne ime). Iz srušenih svjetiljki na ulje izbio je požar koji je ostatke palače zapalio, a onda je stigao tsunami, ugasio požar i pobio preživjele.

Ostaci palače, nedaleko od glavnog grada Irákliona (u mletačkim dominionima: Candije) velika su atrakcija otkako ju je otkopao Evans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:43