POLICIJSKA ZVIJEZDA

Kriminalcu u uniformi četiri godine zatvora

Dizaei, koji je podrijetlom iz Irana, godinama se od optužbi za korupciju izvlačio tvrdeći da ga se diskriminira zbog njegove rase
(FILES) A file photo taken on June 3, 2009, shows British Metropolitan Police Commander Ali Dizaei at City of Westminster Magistrates Court in central London. Dizaei was jailed for four years at Southwark Crown Court Monday February 8, 2010, after being found guilty of corruption. AFP PHOTO/LEON NEAL/FILES
 AFP

LONDON - Britanski sud osudio je na četiri godine zatvora zapovjednika u londonskom Scotland Yardu koji je pokušao “smjestiti” nevinom čovjeku kojemu je dugovao novac.

Dizajner web stranice

Ali Dizaei (47) najviše je pozicionirani britanski policajac dosad osuđen za korupciju: bio je zadužen za deset londonskih okruga i desetke tisuća policajaca. Pokušaje da ga se ukloni iz policije uspješno je izbjegavao više od deset godina, tvrdeći da ga nadređeni diskriminiraju na temelju rase. Dizaei je, naime, podrijetlom Iranac, a brzo je napredovao u Scotland Yardu u vrijeme kada je londonska policija pokušavala riješiti problem “institucionalnog rasizma”.

No, ovaj se put nije uspio izvući. Proglašen je krivim za zloupotrebu položaja i iskrivljavanje pravde. Istraga je počela nakon što je 2008. uhitio dizajnera Waada al-Baghdadija (23), koji mu je napravio osobnu web stranicu.

Al-Baghdadi je tvrdio da mu Dizaei duguje 600 funti te mu je to i rekao kada su se slučajno sreli u restoranu u Kensingtonu. No, Dizaei ga je na licu mjesta uhitio, a policijskoj središnjici lažno prijavio da ga je al-Baghdadi napao i ubo u trbuh privjeskom za ključeve. Potom je dizajnera priveo, sastavio lažno policijsko izvješće te pokušao lažirati ozljede. No, liječnici su ustanovili da si je Dizaei ozljede nanio sam .

Sada bi na svoje mogli doći svi oni koji su godinama tvrdili da je Dizaei sramota za policiju. Šef Neovisne policijske komisije Nick Hardwick rekao je da je Dizaei zapravo “kriminalac u uniformi”.

Neprestano pod istragom

Ubrzo nakon što je Dizaei ušao u policiju, počele su ga pratiti optužbe za korupciju, korištenje droga, prostitutki, lažiranje troškova, prijevare, pa čak i sumnje da špijunira za Iran. Protiv njega je pokrenuta policijska operacija Helios, koja je stajala najmanje 2,2 milijuna funti, a na vrhuncu je na njoj radilo 50 policajaca.

Kao rezultat operacije, prijavljen je za 20 disciplinskih prekršaja. No, sve su optužbe odbačene, a neovisna je komisija zaključila da je policija pokrenula “neproporcionalnu” istragu te da su na to utjecale i Dizaeijeva rasna i nacionalna pripadnost.

No, i nakon toga Dizaei je gotovo neprestano bio pod sumnjom, ali je oslobođen svih optužbi. Sve do incidenta u restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10