NOVI SKANDALOZNI POTEZ

KRIZA U SLOVENIJI: OČAJNIČKI POTEZ Janez Janša šalje pisma po EU: 'Još od 1983. progone me komunisti!'

Komunisti pokušavaju onesposobiti Janšu još od 1983., tvrdi se u pismu
Janez Jansa, Slovenian Prime Minister, candidate speaks during the debate about his mandate as Prime Minister in Ljubljana, on January 28, 2012. Slovenian parliament votes on the appointment of former premier Janez Jansa as prime minister at the head of a centre-right coalition promising to repair the eurozone member's public finances, boost growth and get recent credit rating downgrades reversed. AFP PHOTO Jure Makovec
 Jure Makovec

Slovenski premijer Janez Janša vratio se u četvrtak iz Azerbajdžana ravno na sjednicu vlade na kojoj su se ministri iz različitih stranaka gledali preko nišana, a umjesto ostavke na koju su ga pozvali koalicijski partneri, njegova je Slovenska demokratska stranka (SDS) krenula u ofenzivu.

Institucijama i pojedincima u inozemstvu - nije poznato točno kojim, ali zna se da su među njima eurozastupnici Europske pučke stranke te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz - uputili su pismo u kojemu tvrde da je aktualna politička kriza u Sloveniji, uključujući i izvješće Komisije za sprečavanje korupcije (KPK) koje pokazuje da premijer ne može objasniti porijeklo dijela svoje imovine, pokušaj “komunista” da onemoguće Janšu.

Trend slanja pisama

Pisanje pisama postalo je pravi trend, izvijestio je Pop TV - protiv Janše u Europu su pisali slovenski kulturnjaci, više slovenskih europarlamentaraca o izvješću KPK pisalo je predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyju, no najviše prašine podiglo je upravo pismo SDS-a u kojemu se Janšu opet pokušava prikazati kao žrtvu “crvenih.

Broji li Janez Janša svoje posljednje dane u politici?

“Komunisti i njihovi politički nasljednici žele onesposobiti premijera i predsjednika SDS-a još od 1983. godine”, stoji u pismu te se navodi da nikakve optužbe protiv Janše nikad nisu dokazane. Prema pismu, bivši komunisti danas su suci, tužitelji, parlamentarci, sveučilišni profesori, a stara komunistička suradnička mreža - koju nazivaju “old boys network” - organizirala je i aktualne prosvjede protiv vlade.

Šefa Komisije za sprečavanje korupcije Gorana Klemenčiča optužuje se da je u vrijeme kada je izabran na tu poziciju bio državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova u bivšoj, “socijalističkoj” vladi te da je i sam bio upleten u korupcijski skandal zbog kojega je odstupila ministrica Katarina Kresal. Njegova zamjenika Roka Praprotnika opisuje se kao “ekstremnog ljevičara bez kvalifikacija za taj položaj”.

Teške optužbe

“Imenujući ga, socijalistička vlada odužila mu se za desetljeća povlačenja po blatu stranaka i političara koji nisu u bivšem komunističkom kampu. Njegova najčešća meta bio je Janez Janša”, stoji u pismu. Filozof Igor Pribac za Dnevnik je rekao kako se nakon ovakvog pisma može zaključiti da su u SDS-u ocijenili da više nemaju što izgubiti ili da je predsjednik vlade “izgubio kompas”, pa je izrazio nadu da će se “među strankama u parlamentu naći netko tko će u ime javnog interesa postaviti pitanje o psihičkom zdravlju predsjednika vlade”.

Istodobno je stranka Pozitivna Slovenija izabrala novu predsjednicu nakon što je Zoran Janković zbog nalaza KPK da nije prijavio 2,4 milijuna eura prihoda zamrznuo svoj položaj šefa stranke, ali je ostao na položaju gradonačelnika Ljubljane. Nova šefica stranke Alenka Bratušek, predsjednica parlamentarne Komisije za nadzor javnih financija, tvrdi da se Janković neće uplitati u vođenje stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:03