TISUĆE OSUMNJIČENIH

KRIZNA SITUACIJA U AMERIČKOJ ORGANIZACIJI IZVIĐAČA Čak 800 muškaraca optužilo ih za seksualno zlostavljanje, identificirano 350 predatora

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2019. u 22:44

11 May 2019, Berlin: Gail Halvorsen (M), former airlift pilot, is together with
Profimedia, AFP

Ilustracija

 

Oko 800 muškaraca navodi da su ih kao dječake seksualno zlostavljali voditelji Američke organizacije izviđača (Boy Scouts of America), potvrdila je u utorak skupina odvjetnika.

Održali su konferenciju za medije u Washingtonu, dan nakon što su dva odvjetnika u Philadelphiji napisali optužnicu 57-godišnjem muškarcu iz Luzerne Countyja koji tvrdi da ga je u 12. godini počeo zlostavljati voditelj skupine.

"Riječ je o kriznoj situaciji u Američkoj organizaciji izviđača", rekao je odvjetnik Stewart Eisenberg na novinskoj konfereciji.

Eisenberg i drugi odvjetnici osnovali su u veljači skupinu Zlostavljani skauti kako bi ohrabrili žrtve da istupe u svjetlu novinskih napisa o mogućem pokretanju stečaja Američke organizacije izviđača (Boy Scouts of America).

Odazvalo se oko 800 muškaraca diljem zemlje, rekao je Eisenberg.

Gotovo cijelo stoljeće organizacija je imala popis s tisućama osumnjičenih zbog vrebanja mladića. Popis je nazivan  "dokumentirani slučajevi perverzije" ili "dokumenti o nepodobnim volonterima", a svi s popisa izbačeni su iz skautizma, priznali su u travnju iz organizacije.

Odvjetnici su pozvali Kongres, koji je i stvorio organizaciju, kao i druge institucije da djeluju.

"Kongres može održati saslušanja", rekao je Eisenberg.

Tijekom njihova poziva žrtvama posljednjih šest mjeseci putem internetske stranice i televizijskih kampanja, istupilo je oko 800 bivših skauta. Za to vrijeme je identificirano oko 350 navodnih predatora koji su bili voditelji u organizaciji, ali prethodno nisu bili identificirani u "dokumentiranim slučajevima perverzije".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo