EDIN GAČIĆ

KRVAVI KRAJ MASOVNE POTJERE ZA POMAHNITALIM SERIJSKIM UBOJICOM Policajci u vatrenom okršaju monstruma ubili u blizini Kiseljaka

Edin Gačić (u krugu)
 Ranko Cukovic / REUTERS, screenshot

Nakon više od tjedan dana bjesomučne potrage, policija je u utorak poslijepodne vatrenim oružjem usmrtila Edina Gačića, sumanutog serijskog ubojicu koji je od prošlog tjedna sijao strah u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Informacija je to koju je prvi neslužbeno doznao sarajevski Dnevni avaz, koji navodi da je ubojica neutraliziran nedaleko Kiseljaka, nadomak Sarajeva.

Kako otkriva izvor blizak istrazi, Gačić je pucao na policajce i tom prilikom je jednog lakše ranio. Kada su ga okružili specijalci on je na njih otvorio rafalnu paljbu koja mu je odmah uzvraćena, piše sarajevski dnevnik koji doznaje da su kod Gačića našli službeni pištolj policajca Mahira Begića kojeg je ubio prije nekoliko dana.

Ubio i vlastitu majku

Informaciju o Gačićevoj smrti za portal Klix.ba potvrdio je i sarajevski kantonalni policijski načelnik Mevludin Halilović.

Podsjetimo, Gačić je prošlog ponedjeljka u Podorašcu kod Konjica hicima iz vatrenog oružja ubio Sauda Sultanića, vlasnika lokalne trgovine, nakon čega se dao u bijeg. Za njim je pokrenuta opsežna potraga u otežanim uvjetima zbog snijega koji je padao u BiH. Građani su se u strahu zaključavali u svoje kuće, a mnogi roditelji nisu puštali djecu u vrtiće i škole, pogotovo jer je Gačić već otprije poznat policiji kao brutalni nasilnik i ubojica - odslužio je 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva vlastite majke.

Po izlasku iz zatvora odbijao je sudjelovati u programima resocijalzacije kao i psihološku pomoć, odselio se iz Banje Luke gdje je ranije živio i nastanio kod Konjica.

Samo nekoliko dana nakon ubojstva Sultanića, u lokvi krvi kod naselja Tarčin pronađeno je tijelo Mahira Begića, predanog policajca koji je sudjelovao u potrazi za ubojicom na teškom terenu. Balističari su nedvojbeno utvrdili kako iza Begićevog ubojstva stoji Gačić jer su čahure odgovarale oružju kojim je počinjeno ubojstvo u Konjicu.

Punih osam dana u Bosni i Hercegovini je vladalo stanje nalik izvanrednom. Na terenu je u jednom trenutku bilo više od 1200 pripadnika policije iz svih kantona, a zemljom je vladao strah. Vlada je raspisala i nagradu od 50 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno oko 200 tisuća kuna, za informaciju koja bi ih dovela do opasnog zločinca. Zasad nije poznato je li njegov pronalazak rezultat dojave ili samostalnog rada policije na terenu.

Policajci ispunili obećanje da će pronaći ubojicu svog kolege

Zanimljivo je da je policija locirala i likvidirala Gačića baš na dan kada je u Sarajevu održana komemoracija za ubijenog policajca Begića. Na tužnom skupu kolege su se zarekle kako će pronaći pomahnitalog ubojicu, inače bivšeg pripadnika zloglasnog ratnog odreda el-Mujahid.

Njima se pridružio u rujnu 1995., krajem rata, postavši religijski fanatik. Nakon raspuštanja zloglasnog odreda poznatog po najstravičnijim ratnim zločinima otišao je živjeti u vjersku zajednicu kod Maglaja koje su vodili razvojačeni mudžahedini, uvodeći stroge i za BiH nesvojstvene šerijatske zakone.

Nakon okončanja masovne potjere, građani BiH konačno su odahnuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:01