ZOVU MOSKVU U POMOĆ

KRVAVI PROSVJEDI U JEDNOJ OD NAJSIROMAŠNIJIH ZEMALJA SVIJETA 'Ne želimo Amerikance, hoćemo Vladimira Putina!'

 
 REUTERS

Od početka veljače na Haitiju, u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, traju antivladini prosvjedi i traži se ostavka predsjednika Jovenela Moïsea koji baš ovih dana obilježava dvogodišnjicu dolaska na vlast.

Doduše, upravo kada su vlasti slavodobitno objavile kako se prosvjedi u glavnom gradu Port-au-Princeu razvodnjavaju (na početku je bilo nekoliko tisuća nezadovoljnika, da bi taj broj sada pao na nekoliko stotina, ali vrlo upornih i radikalnih prosvjednika) došlo je do neočekivanog obrata, iako su nakon nekoliko dana otvorene države institucije, dućani i škole.

Naime, prosvjednici su izašli s parolama “Nećemo Amerikance, hoćemo Putina”, spalili su američku zastavu, predsjednika Jovenela Moïsea nazvali “washingtonskom marionetom” te uputili poruku Rusiji, Kini i Venezueli da im pomognu i angažiraju se oko rješenja haićanske krize.

Taj poziv u Moskvi je primljen s ponosom, kao dokaz još jedne pobjede nad SAD-om, premda još nema nikakvih službenih reakcija iz Kremlja o tome hoće li se i na koji način Moskva angažirati u još jednoj državi u američkom dvorištu.

Naime, Haiti, nekadašnja francuska kolonija na Karibima, nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji, vladaju nestašice hrane, cijene rastu, a to je i zemlja s jednom od najvećih stopa uličnog nasilja i kriminala na svijetu te je pri vrhu i po stopi korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:09