UBOJICA 77 OSOBA

KRVNIK BREIVIK OPTUŽIO NORVEŠKU DA GA ŽELI UBITI IZOLACIJOM PA IZJAVIO 'Borim se za nacizam već 25 godina i borit ću se do smrti'

 Reuters

Ekstremni desničar koji je usmrtio 77 osoba u Norveškoj 2011., izjavio je u srijedu, tijekom procesa protiv države zbog zatvorskih uvjeta, da će se za nacionalsocijalizam boriti "do smrti".

Breivik (37), koji optužuje Norvešku za "nehuman i ponižavajući" tretman, tvrdi da ga "država pokušava ubiti" držeći ga u izolaciji gotovo pet godina.

"Ja sam nacionalsocijalist od dvanaeste godine", izjavio je on, ističući da je namjerno skrivao svoju pripadnost do 2014. godine.

"Borim se za nacionalsocijalizam već 25 godina i borit ću se za njega do smrti", dodao je on čitajući unaprijed pisanu izjavu.

Sutkinja, koja ga je, kada se predstavio kao "tajnik stranke", zamolila da se drži teme zatvorskih uvjeta, nije ga prekinula.

"Već pet godina država me pokušava ubiti" izolacijom u zatvoru, optužio je Breivik. "Ne vjerujem da bi puno njih uspjelo preživjeti tako dugo kao ja".

U ratu protiv multikulturalizma, Breivik je ubio 77 osoba 22. srpnja 2011., osam aktivirajući bombu blizu sjedišta vlade u Oslu, a 69 pucajući po ljetnom kampu socijaldemokratske mladeži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:26