RIGOROZNI PREMA MIGRANTIMA

KSENOFOBIČNA DANSKA Po novom zakonu izbjeglice će se morati odreći osobnih vrijednosti kako bi platili smještaj dok čekaju na azil

Costa Rica's Immigration Administration Director, Kathya Rodriguez calls the roll of Cubans leaving for their journey to the Guatemala-Mexico border in La Cruz, Costa Rica, January 12, 2016. A group of around 180 Cuban migrants will be able to leave on a flight to El Salvador Tuesday evening and will then have ground transportation to the Guatemala-Mexico border, Costa Rica's Foreign Minister Manuel Gonzalez said. REUTERS/Juan Carlos Ulate
 JUAN CARLOS ULATE

Danska namjerava prisiliti izbjeglice da se odreknu osobnih vrijednosti i tako plate smještaj dok čekaju na azil, a UN je upozorio da je taj čin ksenofoban.

Naime, danska vlada desnog centra predložila je parlamentu dodatno smanjivanje prava izbjeglica u toj zemlji, a zakon bi se danas trebao izglasati.

U zakonu stoji da će svaki tražitelj azila koji pristigne u Dansku s više od 10.000 kruna (oko 10.200 kuna) u gotovini morati time platiti svoj ostanak u zemlji, kazao je glasnogovornik Vlade Marcus Knuth za Guardian.

Nakon kritike prethodnog nacrta zakona, izbjeglice se više neće morati odricati sentimentalnih vrijednosti, poput vjenčanog prstenja, ili pak stvari bitnih za život poput satova. Ipak, zlatne poluge će im moći biti oduzete.

Odgovarajući na usporedbe između novog zakona i ponašanja prema Židovima tijekom Holokausta, Knuth tvrdi da su optužbe smiješne jer kod njih slični zakoni vrijede i za danske građane koji primaju socijalnu naknadu.

- Samo koristimo ista pravila kao i za Dance koji žele uzimati novac od danske vlade - kazao je.

Odvjetnici izbjeglica upozoravaju kako postoji puno gorih stvari u novom zakonu od oduzimanja osobnih stvari.

Naime, ako zakon bude izglasan, mnogo sirijskih izbjeglica neće imati garanciju jednogodišnjeg utočišta, osim ako mogu dokazati da im se u Siriji individualno prijeti.

Također, roditelji koji dolaze bez djece trebat će čekati najmanje tri godine prije nego li im bude omogućeno da se sastanu sa svojom obitelji.

- Znači da će većina obitelji biti razdvojena oko pet godina. Prvo će morati čekati na azil tri godine, a onda na sjedinjenje. Razdvajanje obitelji na pet godina je potpuna ludost - kazala je šefica organizacije 'Refugees Welcome' u Danskoj Michala Clante Bendixen.

- Imaju dva cilja: prestrašiti ljude kako bi ih otjerali, a drugi je otežati život onima koji su već tamo i tako ih prisiliti da odu.

Nedavno su u Danskoj postrožene kontrole na granici što je prisililo izbjeglice da se vrate u Njemačku. Njemačka je, za razliku od Danske koja je primila 20.000 izbjeglica, protekle godine primila 1.1 milijun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:44