CASTRO NE DA

Kuba neće u savez američkih država

Iako su zemlje članice pozvale Kubu da se vrati bez uvjeta, braća Castro to ne žele prihvatiti

HAVANA - Kuba je odlučila formalno odbiti poziv zemalja članica Organizacije američkih država (OAS) da se vrati u članstvo.

Iako su se Sjedinjene Države isprva protivile bezuvjetnom pozivu komunističkoj državi da se vrati u organizaciju koja okuplja zemlje Južne i Sjeverne Amerike, na prošlotjednom sastanku u Hondurasu ipak je aklamacijom donesena odluka o pozivu toj karipskoj zemlji. Američka državna tajnica Hillary Clinton ipak nije sudjelovala u izglasavanju rezolucije.

No, već u prvim reakcijama iz Havane bilo je jasno da braća Castro, Raul i Fidel, nisu još sklona povratku. Naime, da bi Kuba mogla postati članica OAS-a, morala bi prihvatiti temeljna načela te organizacije, koja uključuju i njima ne tako mila ljudska prava. No, treba znati da su bez obzira na taj uvjet, članovi OAS-a bili i Čile u doba zločinačkoga generala Pinocheta i neke druge zemlje Južne Amerike koje se baš nisu mogle pohvaliti demokratskim standardima, ali su bile bliske SAD-u. Kuba smatra da je OAS sredstvo američkog utjecaja u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:09