GROZOTA U KALIFORNIJI

KUĆA STRAVE KRIJE JOŠ TAJNI? Policija sumnja da neka djeca nisu preživjela

 
Dom obitelji Turpin, desno David Allen i Louise Anna Turpin
 Mike Blake / REUTERS

Istražitelji u slučaju monstruoznih roditelja Davida i Louise Turpin iz Kalifornije, koji su zatočili i mučili svoje 13 djece, rekli su da će ‘kuću strave’ u Perrisu, kako su je mediji prozvali nakon grozomornog otkrića, još jednom pročešljati s psima kako bi bili sigurni da slučajno nema djece koja nisu preživjela.

Protiv Davida (57) i Louise Turpin (49) podignuto je 12 točaka optužnice za mučenje, 12 za otmicu, sedam za zlostavljanje uzdržavane odrasle osobe i šest za zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta. Davida Turpina također se krivično goni za opsceni čin nad djetetom mlađim od 14 godina uz upotrebu sile, prijetnju ili prisilu. Tužitelj je istaknuo da se radi o načinu na koji je otac okovao jednu od svojih kćeri.

Prema nepotvrđenim informacijama policija bi mogla zatražiti i DNK testiranja za svu djecu kako bi bez sumnje utvrdili da su im oni biološki roditelji.

Djeca u dobi od dvije do 29 godina trenutno se nalaze na liječenju u lokalnim bolnicama i pred njima je dug oporavak.

Od uhićenja čudovišnog para ranije ovaj tjedan policija je otkrila da su djeca bila zatvorena u kući i nisu smjela izlaziti bez dozvole, neki su bili okovani za namještaj kako se ne bi mogli uopće kretati, a svi su pronađeni pothranjeni, neki izgladnjeli jer su im često uskraćivali osnovne životne potrebe, poput hrane ili odlaska na zahod. Dio djece bio je toliko neobrazovan i odvojen od stvarnog života da uopće nisu shvaćali što znači policajac ili liječnik, piše Daily Mail.

This is the Parris California home of David and Louise Turpin, where 13 of their children were found chained and padlocked to their beds. David and Louise were arrest and are currently being held on million bail.
18 Jan 2018
Pictured: This is the Parris California home of David and Louise Turpin, where 13 of their children were found chained and padlocked to their beds. David and Louise were arrest and are currently being held on million bail., Image: 360521153, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
'Kuća strave' u Perrisu

‘Ne naučite što je policajac u školi, to naučite samo u doticaju s vanjskim svijetom. Uopće ne poznavati nešto takvo dokaz je u koliko kontroliranim uvjetima su ta djeca živjela. Osim traume koju su proživjeli dosad, uslijedit će im kulturološki šok kad počnu sve otkrivati’, rekla je Patricia Costales, socijalna radnica i psihologinja, šefica neprofitnog centra za pružanje psihološke pomoći djeci.

Costales već godinama radi sa žrtvama otmice od kojih su neki zatočeni godinama. Smatra da će Turpinovima trebati godine terapije i da bi bilo najbolje da ih se ne razdvaja. Najmlađe dijete (2) trebalo bi se najlakše oporaviti, a Costales vjeruje da uz malo truda svi mogu voditi normalan život.

‘Njihovi se umovi još uvijek prilagođavaju, oni još uvijek nisu potpuno izgrađene osobe, još uvijek razvijaju svoje razumijevanje svijeta. Međutim, netko tko je proživljavao ovakvo nasilje 20 i više godina, imat će puno više problema, posebno u učenju o odnosima i vezama i kako bi se ljudi prema njima trebali odnositi’, rekla je.

Sheriff's forensic teams search The Turpin's house in Perris, California.
17 Jan 2018
Pictured: Turpin Family House., Image: 360614371, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Forenzički timovi pred 'kućom strave'

Psihologinja Jessica Borelli istaknula je kako odvojenost od roditelja, pa i ovakvih monstruma, dijelu djece može teško pasti. ‘Kad dođemo na ovaj svijet, najbliže osobe su nam izvor sigurnosti, koliko god nasilne bile. Taj impuls i ta želja da budemo uz ljude koji nam pružaju sigurnost je nevjerojatno snažna, i to trebaju prevladati ako se žele izvući iz ove situacije.’

Djeca od dvije do 29 godina pronađena su poneka okovana za krevet, u uvjetima krajnje prljavštine i ozbiljne pothranjenosti. Najstarija sestra (29) imala je samo 37 kilograma kad su je našli. Jedna od kćeri, 17-godišnjakinja, podigla je uzbunu nakon što je izmakla nadzoru roditelja tamničara. U petak su Turpinovi prvi put izvedeni pred suca gdje su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Njihovo sljedeće saslušanje predviđeno je za 23. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43