UGROŽENE ŽIVOTINJA

KUJICA LIZZY RAZBILA KRIJUMČARSKI LANAC U zračnoj luci Johannesburga pronašla rogove nosoroga u vrijednosti 2 milijuna dolara

 Siphiwe Sibeko / REUTERS

Lizzy, kujica zaposlena u carinskoj službi južnoafričke zračne luke u Johannesburgu, pronašla je golemu količinu rogova nosoroga vrijednu 1,7 milijuna dolara, prenose u petak agencije.

Lizzy je nanjušila 36 rogova teških 116 kilograma, skrivenih u kutijama s dekorativnim predmetima pakiranima za isporuku u Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavile su južnoafričke porezne vlasti.

Vjeruje se da je riječ o jednoj od najveći zapljena zadnjih nekoliko godina.

Trgovina nosorogovim rogom desteljećima je zabranjena, no izuzetno je unosna i potražnja za njim raste u Aziji gdje mu pripisuju afrodizijačka svojstva pa kupci na crnom tržištu plaćaju desetke tisuća dolara po kilogramu.

Unatoč velikim naporima u borbi protiv krivolovaca podaci govore da je od 2007. do 2014., ubijanje nosoroga poraslo za 9000 posto.

Skupine za zaštitu prirode upozoravaju na ugroženost te životinjske vrste koja je u padu od 2014., ali na godinu krivolovci ubiju više od tisuću nosoroga, prenosi BBC.

Ukupno je 1028 nosoroga ubijeno u Južnoj Africi u 2017. i procjenjuje se da se njihova populacija na tom kontinentu svela na 20.000 do 25.000 jedinki, piše agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:49