'CHEFE, POČIVAO U MIRU'

KULINARSKI SVIJET ŠOKIRALA SMRT OMILJENOG KUHARA I VODITELJA 'Ironično je to što je prošle godine rekao da nikada nije bio sretniji...'

Chef Anthony Bourdain poses at the 2015 Creative Arts Emmy Awards in Los Angeles, California September 12, 2015. REUTERS/Danny Moloshok - RTSTGA
Danny Moloshok / REUTERS

 

Smrt poznatog kuhara, pisca i televizijskog voditelja Anthonyja Bourdaina (61) o kojoj je u petak izvijestio CNN šokirala je sve koji su poznavali Bourdaina i pratili njegov televizijskih i spisateljski rad. Predsjednik CNN-a Jeff Zucker u emailu je zaposlenicima televizijske postaje pohvalio Bourdainov talent. "Bio je neviđeno talentiran. Nedostajat će nam ne samo zbog posla već i zbog strasti s kojom ga je radio."

Bourdain je bio omiljen među kolegama kuharima i poznati kuhar Andrew Zimmern je rekao na Twitteru da mu je ova vijest slomila dio srca. "Ironično je to što je prošle godine rekao da nikada nije bio sretniji. Ostatak srca me boli zbog tri čudesne žene koje je ostavio iza sebe. Tony je bio simfonija. Volio bih da su svim mogli vidjeti njegovu cjelovitu ličnost. Pravi prijatelj."

"Iznenadila me i rastužila vijest o gubitku Anthonyja Bourdaina. Donio je svijet u naše domove i inspirirao je toliko ljudi da istraže kulture i gradove kroz njihovu hranu. Zapamtite da je pomoć udaljena samo jedan telefonski poziv", napisao je na Twitteru poznati kuhar Gordon Ramsay.

"Moram reći da sam u totalnom šoku zbog smrti čudesnog Anthonyja Bourdaina. Stvarno je razbio kalup i gurao je razgovor o kulinarstvu naprijed. Chefe, počivao u miru. Njegovoj obitelji i prijateljima šaljem ljubav", napisao je na Twitteru Jamie Oliver.

Renomirani kuhar i čest gost Bourdainovih emisija Rene Redzepi napisao je da je u nevjerici. "Još jedan nevjerojatan gubitak zbog samoubojstva. Srce mi je slomljeno, tužan sam i ne vjerujem."

"Nadam se da ćemo jednog dana, prijatelju, imati mir u svojim životima. Zajedno ili odvojeno. Sami ili sa svojim suprugama. I možemo stati s kurvanjem. I može sve osmijehe staviti po strani. I možemo zapaliti zauvijek. I nikada ne moramo ići na počinak. Moj najbolji neporaženi brate, ovo nije sve što vidim", napisao je Bourdainov prijatelj i poznati kuhar David Chang.

 

Ugledna televizijska novinarka Christiane Amanpour pridružila se reakcijama. "Srce mi se slomilo zbog Tonyja Bourdaina. Nema počiva u miru. Bio je prijatelj, suradnik i član obitelji. Velika osobnost, ogromni talent, jedinstven glas i veliki čovjek. U mojem su srcu njegova kćer, obitelj i suradnici iz produkcije kuće ZPZ."

 

Reagirali su i manekenka Chrissy Teigen i glumac George Takei. "Hvala ti što si hranu učinio toliko uzbudljivom i što si se uvijek borio za pravu stvar", napisala je Teigen. "Znao je govoriti o svojoj borbi s depresijom. Tužno je što ga je oduzela, a imao je toliko toga još za reći.

Filmski redatelj Billy Corben podijelio je putem Twittera fotografiju svog susreta s Bourdainom i Alfredom Spellmanom, producentom Corbenovih filmova. "Ne pijem pivo, ali (Anthony) Bourdain je jednom pozvao Alfreda Spellmana i mene na pivo. Taj sam dan pio pivo", napisao je uz fotografiju.

 

Bourdain je svoju televizijsku karijeru započeo na televizijskoj mreži Food Network s emisijom "A Cook's Tour" te se kasnije prebacio na televizijsku postaju Discovery Channel gdje je tijekom osam sezona vodio emisiju "Anthony Bourdain: No Reservations". "No Reservations" je nagrađen s dvije nagrade Emmy i više od 10 nominacija.

Osim što je poznat po televizijskim emisijama, Bourdain je i proslavljeni pisac čiju je međunarodnu medijsku karijeru lansirala knjiga "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly" koja je izdana 2000. godine. Bourdain je prije toga radio u kuhinjama na Manhattanu i na širem području savezne države New York te je u jednom trenutku bio izvršni chef u njujorškom restoranu Brasserie Les Halles. Bourdain je kasnije izdao još knjiga - "Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook" i "Appetites".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo