DOBAR POSAO U SIRIJI

Kurdi razmijenili tri džihadista za čak 300 zarobljenih civila!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2015. u 22:16

AFP

Islamistički borci su u ponedjeljak navečer oslobodili tristotinjak kurdskih civila koje su par sati ranije bili oteli na kontrolnoj točki u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu Sirije, rekli su kurdski izvori i nevladina organizacija.

Usto, u pokrajini Hami u središtu zemlje, sedam je osoba poginulo a 28 je ranjeno u granatiranju Salamije, mjesta u kojemu uglavnom žive ismaeliti, muslimanska sekta nastala raskolom, za koje je odgovorna džihadistička skupina Islamska država (IS), izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Tristotinjak ljudi koji su u pet autobusa i u minibusu dolazili iz kurdskog mjesta Afrina pušteni su u ponedjeljak navečer pošto ih je čitav dan zadržala islamistička skupina Jajš al islam (Islamska vojska) dok su išli u Alep po plaću", rekao je za AFP Navaf Halil, glasnogovornik Stranke demokratskog saveza (PYD) u Europi.

"Oslobođeni su u razmjeni za trojicu islamista koje su još prije bile zarobile kurdske snage u Afrinu", dodao je. Islamističke skupine, saveznici džihadista Fronte al Nusre, veoma su aktivni u pokrajini Idlebu, gdje se bore protiv režima.

Oslobađanje talaca potvrdio je i SOHR.

U Siriji već četiri godine traje građanski rat koji se dodatno zakomplicirao usponom džihadističkih skupina koje se bore i protiv umjerenih pobunjenika i protiv snaga režima.

Izdvajamo