RAT U SIRIJI

Kurdi traže humanitarni koridor za evakuaciju civila

 REUTERS

Kurdske vlasti na sjeveroistoku Sirije tražile su u četvrtak uspostavu "humanitarnog koridora" za evakuaciju civila i ranjenih iz grada Ras al-Aina, koji okružuju turske snage i pokušavaju ga preuzeti od kurdskih snaga.

U bombardiranju je oštećena bolnica tog grada blizu turske granice, navele su kurdske snage i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Medicinsko osoblje je u bolnici u okruženju", naveo je SOHR.

U četvrtak su turska vojska i sirijski saveznici napredovali u Ras al-Ainu nakon što su preuzeli kontrolu nad gotovo polovicom tog mjesta u ofenzivi pokrenutoj 9. listopada protiv kurdske milicije YPG, navodi SOHR.

Brojni civili su u okruženju u gradu, izvijestila je u priopćenju poluautonomna kurdska uprava i dodala da su medicinski konvoji sustavno bombardirani.

Kurdska vlada traži intervenciju međunarodne zajednice kako bi se otvorio humanitarni koridor za evakuaciju civila i ranjenika.

Poziv je upućen međunarodnoj koaliciji koju vodi Washington, partner kurdskih snaga u borbi protiv organizacije Islamske države (IS), ali i Rusije, saveznice režima Bašara al-Asada.

U turskoj ofenzivi je od 9. listopada poginulo najmanje 72 civila i 203 boraca SDF-a, prema posljednjim podacima SOHR-a. Turska je objavila da je 6 turskih vojnika poginulo u Siriji i da je 20 civila je ubijeno u pograničnim gradovima u pucnjavi kurdskih boraca.

Kurdske vlasti u Siriji su optužile Tursku za korištenje nekonvencionalnog oružja poput napalma na sjeveru Sirije, dok Ankara niječe bilo kakvo korištenje kemijskog oružja u ofenzivi na kurdsku miliciju.Te optužbe upućene na račun turskih snaga agencija France presse nije mogla neovisno provjeriti.

Turski ministar obrane Hulusi Akar je zanijekao uporabu kemijskog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:57