ALI IMA JEDAN UVJET

Kurti najavio da će Kosovo djelomično ukinuti carine Srbiji, Europska unija zadovoljna, SAD-u to nije dovoljno

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.02.2020. u 15:02

Kosovo's Prime Minister Albin Kurti gestures during a press conference in Pristina on February 26, 2020. (Photo by Armend NIMANI / AFP)
Armend NIMANI / AFP

Albin Kurti

Kosovski premijer Albin Kurti obećao je u četvrtak navečer da će djelomično ukinuti carinske pristojbe na robu iz Srbije, što je Europska unija odmah pozdravila dok je Washington priopćio da to nije dovoljno.

Kurti je najavio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Prištini da će 15. ožujka biti ukinute pristojbe na sirovinske proizvode iz Srbije te Bosne i Hercegovine i da će potpuno ukidanje uslijediti 1. travnja, ali uz uvjet da Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova i pokrene uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

- Pozdravljamo ovu objavu kao prvi korak i očekujemo više detalja - izjavio je u petak glasnogovornik Josepa Borella, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

- Ovaj korak bi mogao biti uvod u obnovu dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje Europske unije - izjavio je on upozorivši da je "izgubljeno previše vremena".

Međutim, Kurti je postavio uvjete Srbiji i naglasio da će pristojbe u potpunosti biti vraćene na snagu 15. lipnja ako ih Srbija ne ispuni.

- Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i, također, da počne s eliminacijom trgovinskih, necarinskih zapreka prema Kosovu - javio je iz Prištine Radio Slobodna Europe (RFE).

- Ako srpska strana pokaže istinsku posvećenost ovoj prijateljskoj kampanji, počevši od 1. travnja 2020. godine, u potpunosti će biti ukinuta pristojba za razdoblje od 90 dana. Ako Srbija ne poštuje volju Vlade Kosova da ukloni ekonomske barijere, onda će Vlada Kosova od 1. travnja početi primjenjivati reciprocitet - prvo u području trgovine, a zatim u gospodarskom i političkom području - rekao je Kurti.

Izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za Balkan Richard Grenell predložio je prošli mjesec da Beograd okonča svoje napore u svrhu sprječavanja punog priznavanja Kosova u zamjenu za ukidanje pristojbi kao način da se ponovno pokrene dijalog.

Međutim, Grenell, koji također obnaša dužnost američkog veleposlanika u Berlinu i nedavno je imenovan Trumpovim obavještajnim šefom, brzo je upozorio da Kurtijeva "polovična mjera" nije dovoljna.

- Ne podupiremo polovičnu mjeru premijera Kurtija. Naša pozicija je jasna: pristojbe se moraju u potpunosti ukinuti - napisao je on u tvitu dodajući da Kurti "radi ozbiljnu pogrešku".

Beograd inzistira da će se vratiti za pregovarački stol samo uz bezuvjetno ukidanje pristojbi.

Zasad nema komentara Beograda na Kurtijevu ponudu.

Izdvajamo