KANDIDAT ZA PREMIJERA KOSOVA

Kurti najavio da pitanje razgraničenja s Crnom Gorom treba riješiti bez gubitnika

Albin Kurti
 REUTERS

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti kazao je u srijedu u intervjuu da će s vlastima Crne Gore razgovarati o razgraničenju kako bi se to pitanje, ako je moguće, riješilo bez gubitnika.

U intervjuu za crnogorski Javni servis RTCG, Kurti je izrazio spremnost da se nakon eventualnog izbora za predsjednika kosovske Vlade sastane s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem kako bi u obostranom interesu riješili pitanje izmjene sporazuma o razgraničenju.

"Ja želim da se odmah kao novi premijer sastanem s premijerom Crne Gore i vlastima u Podgorici i da vidim što možemo uraditi. Da razmotrimo mogućnosti i da ne bude gubitnika u ovom dogovoru", rekao je Kurti za RTCG.

Buduća Vlada Kosova želi dobre odnose s Crnom Gorom.

„Crna Gora je priznala neovisnost Kosova, Crna Gora je članica NATO-a i na putu je u EU. S Crnom Gorom želimo veoma dobre odnose i smatram da ćemo dobrom voljom i s punim informacijama razmotriti i riješiti pozitivno i progresivno ovo pitanje“, priopćio je Kurti.

Crna Gora i Kosovo su u kolovozu 2015. u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, uz posredovanje Europske Unije. Kako je tada rečeno, granica između te dvije države je ona koja je utvrđena Ustavom nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Zatim su taj Sporazum ratificirali i crnogorski i kosovski parlament. No dok je ratifikacija išla „glatko“ u Crnoj Gori, na Kosovu je taj postupak trajao tri godine. Sjednice kosovskog parlamenta prekidane su suzavcima, koje su u skupštinskoj sali aktivirali upravo zastupnici Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje, a njihovi simpatizeri izazivali su nerede na ulicama Prištine. Tvrdili su da je Sporazumom o razgraničenju Kosovo izgubilo više od 8 tisuća hektara zemlje.

Kosovski parlament ratificirao je sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, 21. ožujka 2018. Dva mjeseca uoči toga, tadašnji predsjednici Crne Gore i Kosova potpisali su aneks sporazuma u kojem je navedeno da će se nakon što sporazum bude ratificiran u parlamentu Kosova formirati “Zajednička radna skupina za obilježavanje granične linije” koja će “bude li potrebno”, ponovo razmotriti i eventualno ispraviti propuste ako ih utvrdi.

I sam Albin Kurti odmah nakon pobjede na parlamentarnim izborima za medije u Albaniji rekao je da demarkacija s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje. Za albansku TV KLAN rekao je „da je potrebno formirati zajedničko radno tijelo koje će preispitati sporazum o demarkaciji“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:34