HEINZ-CHRISTIAN STRACHE

KURZ PROTIV ORBANA, NJEGOV ZAMJENIK GA PODRŽAVA Desni koalicijski partner austrijskog kancelara od EU traži provjeru glasanja protiv Mađarske

 REUTERS

Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka Europske unije da provjere odluku Europskog parlamenta o pokretanju kaznenog postupka protiv Mađarske, objavilo je u nedjelju austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Heinz-Christian Strache čija je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) bliska stranci Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Europski parlament je u srijedu izglasao početak procesa sankcioniranja Mađarske jer "ozbiljno krši" temeljna europska pravila, a epilog bi mogao biti oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU.

Budimpešta tvrdi kako potrebna većina u Parlamentu nije bila postignuta jer glasovali suzdržanih nisu uzeti u obzir.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio je u srijedu da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja.

"Imam velike simpatije prema argumentu Mađarske", priopćio je Strache.

Austrijska desna vlada šalje suprotne signale oko svojeg stava prema Orbanu i njegovim kontroverznim mjerama protiv medija, akademske zajednice, sudaca i nevladinih udruga.

FPÖ je osudio glasovanje u EP, no Narodna stranka kancelara Sebastiana Kurza u srijedu je glasala protiv Mađarske.

Kurz je u nedjelju rekao da to i dalje nije osuda Mađarske, nego samo "optužbe i navodi" koje sada treba istražiti.

O toj temi neće se raspravljati na neformalnom summitu čelnika EU koji će se održati u srijedu i četvrtak pod njegovim domaćinstvom u Salzburgu, piše Kleine Zeitung prenoseći izjavu Kurza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:20