PITANJE MIGRACIJA

KURZ UOČI SASTANKA S ANGELOM MERKEL 'Ne može biti otvorenih granica unutar Europe bez prave zaštite vanjskih granica EU, važno je ojačati Frontex'

Sebastian Kurz
 REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi da glavne teme razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na sastanku u nedjelju navečer budu jače granice EU-a i jačanje veza između EU-a i Afrike, rekao je Kurzov glasnogovornik.

Kurzov put u Berlin dio je priprema za neformalni summit čelnika EU-a planiran za četvrtak u Salzburgu. Austrija drži rotirajuće predsjedništvo.

Austrijski antiimigracijski čelnik također planira putovati u Pariz u ponedjeljak na razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Ne može biti otvorenih granica unutar Europe bez prave zaštite vanjskih granica EU-a", rekao je konzervativni austrijski čelnik u komentaru koji je za dpa prenio njegov glasnogovonik.

"To je razlog zbog kojega je tako važno da ojačamo Frontex", dodao je referirajući se na agenciju EU-a za nadzor granica.

Uoči sastanka u Salzburgu predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker najavio je neke nove mjere, poput povećanja broja pripadnika Frontexa.

Čelnici EU-a sada moraju razraditi ideje o migraciji s kojima su se složili na njihovu zadnjem formalnom summitu u lipnju, uključujući centre za prihvat migranata na tlu EU-a i u sjevernoj Africi.

Kurz je rekao da su se on i Merkel složili da "moraju razraditi detalje prekretnica koje su postigli" u lipnju.

Austrijski kancelar rekao je da će ugostiti EU-Afrika summit zajedno s ruandskim predsjednikom Paulom Kegameom u prosincu u Beču, da se poboljšaju ekonomske veze s kontinentom izvorom mnogobrojnim migranata koji nastoje doći do Europe.

Premda se Kurz i Merkel prije nisu slagali u pitanju migracije, Kurz je kazao kako vidi zaokret Berlina prema strožem stavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:29