UPOZORENJE PREMIJERKI

Laburisti će glasati protiv plana za Brexit premijerke May, kaže njihov šef Corbyn

Jeremy Corbyn
 Profimedia, Press Association

Britanski oporbeni čelnik Jeremy Corbyn izjavio je u srijedu da će laburisti glasati protiv plana za Brexit premijerke Therese May, što je dosad najoštrije upozorenje premijerki čiji plan o izlasku iz EU visi na niti.

Preostalo je tek nešto više od šest mjeseci do izlaska Britanije iz Unije, a May još nije postigla konačan dogovor s Bruxellesom o uvjetima razdruživanja. Njezin plan za buduće trgovačke veze, tzv. plan iz Chequersa nije naišao na odobravanje Bruxellesa ni brojnih članova njezine stranke.

Laburisti su naveli šest uvjeta za bilo koji dogovor o Brexitu, uključujući osigurava li čvrste veze s EU te nudi li iste pogodnosti koje imaju zemlje članice poput jedinstvenog tržišta te carinske i porezne unije.

Posljednjeg dana stranačke konvencije u Liverpoolu, Corbyn se trudio pokazati da su laburisti spremni preuzeti vlast u svoje ruke, iznoseći vrlo precizno "radikalan plan za obnovu i transformaciju naše zemlje" i obećavajući nova radna mjesta kroz "zelenu revoluciju".

Također je zatražio potporu Britanaca izvan Londona koji su bili za izlazak iz Unije, frustrirani što ih je londonska elita zaboravila, rekavši da su laburisti spremni preuzeti teške pregovore o Brexitu.

"Kako sada stvari stoje, laburisti će glasati protiv plana iz Chequersa ili onoga što je od njega ostalo", rekao je Corbyn na skupu u Liverpoolu.

"I nezamislivo je da bi napustili EU bez sporazuma, to bi bila nacionalna katastrofa. Ako parlament bude protiv sporazuma koji predlažu konzervativci ili ako vlada uopće ne bude u stanju postići bilo kakav dogovor, tražit ćemo raspisivanje izbora. Ako to ne uspije, sve su opcije moguće", dodao je vođa laburista.

Laburisti bi mogli imati ključnu ulogu u usvajanju dogovora o Brexitu u parlamentu. May trenutno ima glasove samo 13 od 650 parlamentaraca, a neke procjene govore kako je čak 80 konzervativaca spremno glasati protiv dogovora o Brexitu na temelju premijerkina prijedloga.

May je u utorak rekla da je sklonija Brexitu bez sporazuma od sadašnje ponude koju je iznijela Europska unija i istaknula da Velika Britanija treba vidjeti nove ponude EU kako bi pregovori o Brexitu krenuli naprijed.

"Uvijek sam govorila da je izostanak sporazuma bolji od lošeg sporazuma. Mislim da bi loš sporazum bio sporazum koji bi razbio Ujedinjeno Kraljevstvo", odgovorila je May na pitanje je li Brexit bez sporazuma bolji od sporazuma sličnog postojećem trgovinskom sporazumu između EU i Kanade.

Njen je glasnogovornik kasnije rekao da je May govorila o sporazumu kakav EU trenutno nudi za buduće trgovinske odnose, a za koji Britanija vjeruje da bi razdvojila Englesku, Wales i Škotsku od Sjeverne Irske ustrajavanjem da Sjeverna Irska ima drugačije carinske propise.

Njeno stajalište isključuje i alternativne prijedloge Brexita koje su iznijeli buntovni euroskeptični članovi njene stranke a koji su temelje na sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu sličnom onom između EU i Kanade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:05