ŠEF SEKTE IMAO 79 ŽENA

Lažni prorok silovao je djevojčice i govorio im: Ne misli na bol, nego da ćeš ići u raj

Vođa Fundamentalističke crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana Warren Jeffs proglašen je krivim. Prijeti mu 119 godina zatvora. Ljudima u poroti rekao je da će zbog ove osude ‘gorjeti u paklu’

Ne misli o boli. Misli kako ćeš ići u raj”, rekao joj je. Warren Jeffs (55), vođa Fundamentalističke crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, tim je riječima hrabrio svoju 12-godišnju nevjestu tijekom “svadbenog” rituala koji je zapravo bio silovanje maloljetnice. Cijeli je događaj snimljen, a na vrpci se čuje kako na njihovu “vjenčanju”, najvjerojatnije u spavaćoj sobi pred drugim “suprugama”, Jeffs djevojčici nalaže da skine odjeću. Tijekom čina ona plače.

Audiosnimka je dovela do suza suce porotnike u gradu San Angelo u Teksasu, a Jeffs je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dviju maloljetnih djevojčica. Jedna je imala 12, a druga 14 godina.

Šef sekte, koja je nastala odcjepljenjem od mormona i koja propovijeda da je poligamija nužna za odlazak u raj, mogao bi dobiti i 119 godina zatvora.

Legalna supruga

Tužitelji su najavili da će u proceduri izricanja kazne iznijeti dokaze koji nisu bili prezentirani tijekom suđenja. Među ostalim i one da je uz jednu legalnu suprugu imao još 78 “duhovnih supruga”, od kojih su 24 bile mlađe od 17 godina. Jedna od njegovih supruga imala je 14 godina u trenutku “vjenčanja”, a rodila mu je dijete kad je imala 15, što je potvrdila DNK analiza.

Status u raju

Tužitelji su također najavili kako će pokazati da je kao šef sekte svjedočio na 500 protuzakonitih poligamističkih svadbenih obreda ili ih vodio te 67 brakova sklopljenih s maloljetnicama. Vjeruje se da je tijekom godina preko donacija svojih sljedbenika došao do 96 milijuna dolara.

Prema vjerovanju te sekte, što više žena muškarac ima, to će biti bolji njegov status u raju. Žene, pak, u raj mogu stići samo na poziv svojih muževa, koje tijekom zemaljskog života moraju zadovoljavati i roditi im što više djece. Ta se zajednica zbog poligamije odvojila od mormonske crkve koja je davno odbacila i zabranila mnogoženstvo. Fundamentalistička crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana (FLDS) ima oko 10.000 sljedbenika, od kojih polovica živi u Colorado Cityju, na granici između američkih saveznih država Utah i Arizona.

Warren Jeffs naslijedio je 2002. čelno mjesto u sekti od svog oca, a smatra se prorokom. Na suđenju je stalno isticao da ga progone zbog vjere. Bio je to šokantan i na trenutke bizaran proces u kojem je Jeffs odbio prihvatiti legitimnost suda poručujući službenicima da će “gorjeti u paklu”. Potom je sutkinji rekao da je božja želja da je se zamijeni. Završna riječ izgledala je tako da je Jeffs 30 minuta šutio i na kraju svečano objavio da je “u miru sa samim sobom”.

No, iako ga ostatak Amerike i svijeta smatra bolesnim i manipulativnim luđakom, Independentov novinar koji je prošle godine posjetio Colorado City kaže da ga u tom gradu mnogi i dalje smatraju herojem i vođom.

Anonimna dojava

Snimke zbog kojih je Jeffs osuđen pronađene su na ranču Yearning for Zion u koji je nakon anonimne dojave o zlostavljanju djece 2008. upala policija. Ondje su pronašli žene odjevene kao da žive u 19. stoljeću i maloljetne trudnice. Više od 400 djece odvedeno je s ranča zbog sumnji da su zlostavljana, a poslije su vraćena obiteljima. Otkriće tog mjesta šokiralo je javnost.

Sedam vodećih osoba sekte već je osuđeno za slične zločine kao Jeffs. Oni koji su napustili sektu tvrde da je “prorok” među članovima imao božanski status i da je vladao kao tiranin. Još 2006. Jeffs je bio na tjeralici FBI-a zbog optužbi za seksualne zločine. Iduće godine osuđen je za pomaganje u silovanju, no poslije je ta presuda odbačena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:44