STOTINE NA ULICAMA

LIBANON: IPAK IZGLASANO POVJERENJE NOVOJ VLADI Prosvjednici pokušali zastupnicima blokirati ulaz u parlament, policija ih rastjerala suzavcima

 AFP

Libanonski parlament izglasao je u utorak povjerenje novoj vladi unatoč stotinama ljudi na ulicama Bejruta koji su prosvjedovali protiv vlade sve dok ih snage reda nisu rastjerale suzavcem i vodenim topovima.

Prosvjednici su se počeli okupljati od zore kako bi blokirali zastupnicima pristup parlamentu, te bacali jaja i kamenje na automobile zastupnika i na betonske barikade snaga sigurnosti, javlja AFP.

Zamotani u libanonsku zastavu skandirali su "bez povjerenja" i upozoravali na nelegitimnost vlade koja ne ispunjava traženja prosvjednika.

To nije spriječilo parlament da tijekom večeri izglasa povjerenje toj vladi nakon osmosatnog sastanka o ministarskoj deklaraciji, koja određuje glavne linije vladina programa. Od 84 nazočnih zastupnika vladi je 63 zastupnika iskazalo povjerenje, 20 je bilo protiv i jedan suzdržan.

Neposredno prije glasanja premijer Hasan Dijab je ponovo jamčio da njegova vlada prihvaća zahtjeve prosvjednika. On je ranije obećao "hitni plan" do kraja mjeseca.

U zemlji koja je na rubu gospodarske propasti, pobunom pokrenutom 17. listopada traži se odlazak cijele političke klase, optužene za korupciju i nesposobnost.

"Ovdje smo kako bi odbacili vladu Hasana Dijaba i rekli da libanonski narod ne daje povjerenje ovoj vladi", rekao je Christopher, 26-godišnji prosvjednik.

Iako su neki ministri kvalificirani oni ovise od strankama koje su uništile zemlju, rekao je on pred drugim prosvjednicima od kojih su mnogi došli iz dugih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:47