REVOLUCIJA U ŠVICARSKOJ

LIDL NA POLICE STAVIO MARIHUANU Poznati lanac trgovina uveo novitet u ponudu kao alternativu duhanu, no ima jedna kvaka...

 Lidl / Profimedia, Alamy

Poznati njemački lanac trgovina Lidl u Švicarskoj uvodi novitet u ponudu - lokalno uzgojen kanabis kao alternativu duhanu.

Na police trgovina stižu dva proizvoda od konoplje. Jedan je pakiran u vrećici od 1,5 gram, radi se o kanabisu uzgojenom na otvorenom i stoji oko 110 kuna (17,99 švicarskih franaka), dok je drugi u paketu od 3 grama s biljkom uzgojenom u staklenicima i stoji oko 125 kuna (19,99 švicarskih franaka), piše Guardian.

Proizvodi se nalaze na policama s cigaretama i cigarama i dvostruko su skuplji od duhanskih proizvoda.

Švicarska je 2011. godine promijenila zakon i dopustila starijima od 18 da kupuju i koriste kanabis koji ne sadrži više od 1% THC-a, glavne psihoaktivne tvari te biljke. Lidlovi su proizvodi osmišljeni tako da imaju opuštajući i antiupalni učinak, ali ne i opojni.

Njemačka kompanija sirovinu otkupljuje od tvrtke Botanicals u Thurgau, na sjeveroistoku Švicarske. ‘Proizvođač se oslanja na samoodrživu proizvodnju i ne dodaje kemikalije, sintetičke ili genetski modificirane tvari’, stoji u priopćenju.

Proizvod je bogat kanabidiolom (CBD), aktivnom tvari također prisutnom u kanabisu, no zato sadrži vrlo male količine THC-a, naglašavaju onima koji su se poveselili da će legalno 'duvati'.

Švicarska je prije sedam godina promijenila zakon kako bi medicinski kanabis učinili dostupnijim, no tek odnedavno su počele rasti brojke komercijalnih proizvođača. Prema podacima porezne uprave broj registriranih proizvođača proizvoda od kanabisa prošle je godine od nekoliko narastao na 140 firmi. Tijekom 2017. Švicarska je ubrala oko 150 milijuna kuna poreza (oko 18 milijuna funti).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:56