SUĐENJE ZBOG SMRTI BEBE

LIJEČNICA KOJA JE SUDJELOVALA NA PORODU PRI KOJEM JE BEBI GLAVA OSTALA U MATERNICI 'Vidjela sam vrat kako se rasteže... Te scene me još proganjaju'

 
 Profimedia, Sciencephoto RM

Na sudu u Manchesteru danas je nastavljeno suđenje ginekologinji iz Velike Britanije, dr. Vaishnavy Laxman, zbog smrti bebe koju je umjesto carskim rezom porodila prirodnim putem dok je bila okrenuta na zadak, prilikom čega joj je otkinuta glava.

Njezina kolegica Dr. Yeswanthini Bhushan u petak je pred sudom otkrila kako je vidjela kako se bebin vrat isteže prije nego li je glava ostala u maternici majke.

Opisala je kako je došla u rađaonu bolnice Ninewells kad je dr. Laxman već krenula s porođajem unatoč tome što je majka bila otvorena samo dva do tri centimetra. Tvrdi kako je doktoricu mahnito upozoravala, barem tri do četiri puta, da bude pažljiva. Kazala je i kako je 'katastrofa' koja se dogodila od tog dana proganja.

- Znala sam da je ovo dijete bilo izuzetno osjetljivo jer se radilo o nedonoščetu. Rekla sam svima da paze - rekla je i kazala kako je, kad je došla u rađaonu kako bi pomogla pacijentici, naišla na 'veliku katastrofu'.

Slomila se u suzama dok se prisjećala kako je morala ukloniti bebinu glavu iz maternice: - To je najgore iskustvo koje netko može doživjeti i otad me proganja - zaključila je dr. Bhushan.

Na prvom saslušanju u četvrtak otkriveno je kako se ova velika tragedija dogodila 2014. godine. Mladoj ženi koja je prvi put trebala postati majka dok je rađala u škotskoj bolnici Ninewells u gradu Dundeeju, dr. Laxman je kazala da tiska dok je ona bebu vukla za noge.

To je za posljedicu imalo da su se noge, ruke i torzo djeteta odvojili, a glava je ostala unutar majčine maternice nakon čega je pacijentica morala ići na carski rez kako bi iz njezine maternice uklonili glavu. Glava je potom zašivena na tijelo kako bi se majka dostojno mogla oprostiti od preminulog djeteta.

Dr. Bhushan kazala je kako nije znala ništa o pacijentici.

- Ušetala sam u rađaonu bez da me itko zvao jer sam bila zabrinuta za pacijenticu. No zatekla sam veliku katastrofu i nisam samo mogla produžiti dalje. Instinkt mi je govorio da pomognem, no došla sam kad stvar više nije dala popraviti...

- Laxman je bila uzrujana. Rekla je da bi voljela da je krenula s carskim i da joj je jako žao što me uvukla u ovo.

Na sudu je dan ranije svjedočila mlada majka koja je kazala kako je bila uvjerena da će odmah ići na carski jer je beba bila okrenuta na zadak.

- Liječnici su gurali ruke u mene, gurali mi trbuh i vukli - kazala je shrvana žena. Rekla je i da joj se doktorica Laxman ispričala nakon što joj je rekla da je njezin sin mrtav - no kako nije znala što se točno dogodilo - rekla joj je 'u redu je, takve stvari se događaju'.

- Otišla je, a ja sam počela vrištati kada sam saznala pravu istinu - samo sam plakala. Bila sam uznemirena zbog težine ozljeda. Nikad neću reći da je mrtav rođen. Nije mrtav rođen, njemu je odrubljena glava.

- Ne opraštam vam - ponavljala je mlada žena u sudnici dok je doktorica zurila u pod, piše britanski Sun.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:23