RIJETKA NUSPOJAVA

LIJEČNICI ŽENI IZVADILI KRV, POPADALI NA POD KAD SU VIDJELI ŠTO JE U EPRUVETI 'Ali, samo sam uzela lijek za zubobolju...'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Jedna je 25-godišnjakinja na Rhode Islandu došla na hitnu žaleći se na opću slabost, umor, plitki dah, a tu je bio i jedan neobični simptom kojeg ne vidite svaki dan: žena je doslovno poplavila.

Liječnci Otis Warren i Benjamin Blackwood pisali su o njezinom slučaju u medicinskom časopisu. Opisali su da je pacijentica djelovala 'cijanotično', što je klinički pojam za to da je ona zapravo izgledala plavo.

Njezinu su boju pripisali lijeku koji je koristila, a koji umrtvljuje živčane završetke na koži.

'Rekla je da je večer prije koristila velike količine benzokaina zbog zubobolje', napisali su liječnici.

Dr. Warren je za CNN ispričao da je samo jednom u životu vidio takav slučaj, a to je bilo još dok je stažirao. Dobro je zapamtio taj slučaj, tako da je sada odmah znao što se događa s ovom pacijenticom.

'To je jedan od onih rijetkih slučajeva o kojima vas uče, ali koje zbilja rijetko vidite', rekao je.

Dijagnoza je reakcija koju izazivaju određeni lijekovi koji sprečavaju da krv prenosi kisik u tkiva.

Naime, krv bogata kisikom je žarko crvene boje. No iako se kod pacijenata s ovom dijagnozom krv čini plavom, i kod njih u krvi zapravo postoji visoka koncentracija kisika, objašnjava dr. Warren.

Krv se u toj situaciji poveže s kisikom i ne dopušta mu da se on oslobodi u tkiva, tamo gdje je potreban. Zbog toga pacijent izgleda plavo.

Zanimljivo je i da je i lijek za ovo stanje plave boje. Metilensko modrilo vraća elektron koji nedostaje u molekulu hemoglobina. On obnavlja razinu kisika i pomaže da se kisik oslobodi u tkivo.

U slučaju ove pacijentice, ovakvu je reakciju izazvao benzokain, aktivni sastojak koji se nalazi u lijekovima protiv zubobolje i lijekovima za prehladu.

Iako je ovo rijetka nuspojava, postoji upozorenje na nju, a takve lijekove ne bi smjela uzimati ni djeca mlađa od 2 godine.

Nakon dvije doze metilenskog modrila, pacijentica se oporavila, a noć je morala provesti u bolnici. Naime, kad razina ovakve krvi u tijelu bude viša od 50 posto, pacijenti mogu pasti u komu ili razviti srčane i moždane komplikacije zbog nedostatka krvi u tkivima, a razina plave krvi koja je viša od 60 posto u organizmu, može završiti i smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:57