I EU OSUDILA UBOJSTVO

'LIKVIDIRALI SU JE JER JE STALA IZMEĐU VLADAVINE PRAVA I ONIH KOJI SU JE ŽELJELI PREKRŠITI' Sin malteške novinarke osudio 'kulturu nekažnjivosti'

 Linkedin

Sin ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizije kritizirao je u utorak maltešku vladu jer je dopustila bujanje "kulture nekažnjivosti", dan nakon što je njegova majka poginula u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil nedaleko od njezinoga doma.

Caruana Galizija (53) bila je blogerica, kolumnistica i žestoka kritičarka malteške vlade.

- Moja majka ubijena je jer je stala između vladavine prava i onih koji su je željeli prekršiti, poput mnogih snažnih novinara - napisao je njezin sin Matthew na Facebooku.

Njezino izvješćivanje o Panamskim dokumentima, aferi o poreznim oazama u koju su bila upletena dvojica malteških ministara, izazvalo je prijevremene izbore u lipnju prošle godine.

- Nikada neću zaboraviti taj prizor, trčao sam oko tog pakla, pokušavajući smisliti kako da otvorim vrata, a automobil je i dalje trubio - rekao je Matthew.

- Pogledao sam dolje i dijelovi njezina tijela bili su posvuda oko mene. To nije bilo obično ubojstvo. Mi smo ljudi u ratu protiv države i organiziranog kriminala, koje se više ne može razlučiti.

EU osuđuje ubojstvo

Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za europske poslove, čija zemlja predsjeda EU-om, ocijenio je kako je to ubojstvo "neprihvatljiv napad na slobodu govora i demokracije."

- Počinitelji moraju biti privedeni pravdi - rekao je.

Europska komisija također je osudila ubojstvo malteške novinarke.

- Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia izgubila život u očito ciljanom napadu - izjavio je glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas.

- Pravo novinara da istražuju, postavljaju neugodna pitanja i učinkovito izvještavaju nalazi se u samom srcu naših vrijednosti i mora uvijek biti zajamčeno - naglasio je.

Dodao je kako Komisija očekuje da taj slučaj dobije pravosudni epilog.

- Nadamo se da će pravda biti zadovoljena iako to neće biti dovoljno da se ispravi ovo zlo.

Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara zatražile su u utorak da se provede detaljna istraga o ovome ubojstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:12