FAVORITI IDU DALJE

LITVA: U drugi krug predsjedničkih izbora idu Šimonyte i Nauseda, premijer Skvernelis priznao poraz i podnosi ostavku

 REUTERS

Predizborni favoriti, bivša ministrica financija Ingrida Šimonyte i neovisni ekonomist Gitanas Nauseda sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Litvi, a premijer Saulius Skvernelis priznao je poraz na nedjeljnim izborima i izjavio da će podnijeti ostavku na dužnost.

Nakon prebrojenih 85 posto glasačkih listića, vodi Nauseda (54) s 31 posto, slijedi Šimonyte (44) s 29 posto te Skvernelis (48) s 21 posto, prema podacima na internetskoj stranici izbornog povjerenstva.

"Doista sam vjerovao da ću doći do drugog kruga, ali rezultat pokazuje da su moja očekivanja bila previsoka", rekao je Skvernelis pristašama u Vilniusu.

Skvernelis je rekao da će 12. srpnja podnijeti ostavku na dužnost premijera, kao što je ranije i najavio da će učiniti ako ne prođe u drugi krug.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 26. svibnja, a na njemu će birači izabrati nasljednika Dalije Grybauskaite, koja se više ne može natjecati nakon dva mandata.

U Litvi predsjednik je odgovoran za vanjsku politiku i sudjeluje na summitima Europske unije, imenuje ministre, suce, zapovjednika vojske i guvernera središnje banke, no najčešće uz uvjet da za to dobije zeleno svjetlo premijera ili parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:07