PITANJE OČUVANJA OKOLIŠA

'LJUDI I DALJE ŽELE PLASTIČNE BOCE!' U Coca Coli obećavaju masovnu reciklažu, ali od plastike ne odustaju: 'Kupci takvu ambalažu obožavaju'

 Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Coca-Cola neće odbaciti jednokratne plastične boce jer ih potrošači i dalje žele, kazali su iz tvrtke za BBC.

Kupci ih vole jer su lagane i mogu se ponovno začepiti, kazala je Bea Perez, direktorica odjela za održivost u Coca-Coli, piše BBC.

Tvrtka, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača plastične ambalaže koja završi kao otpad, se ipak obvezala da će do 2030. reciklirati sve što budu dotad proizveli i iskoristiti taj materijal za proizvodnju novih boca.

Aktivisti za zaštitu okoliša tvrde da će, unatoč tome, i dalje brojne boce Coca-Cole ostati neprikupljene i završiti na deponiju.

Tvrtka proizvodi oko tri milijuna tona plastične ambalaže godišnje, što je ekvivalentno broju od 200.000 boca u minuti.

U 2019. je organizacija 'Oslobodimo se plastike' Coca-Colu navela kao tvrtku koja u globalnim okvirima najviše pridonosi proizvodnji plastičnog otpada.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Perez je kazala da tvrtka prepoznaje da sad mora postati 'dio rješenja'.

Coca-Cola se obvezala da će upotrebljavati barem 50 posto recikliranog materijala u svojoj ambalaži do 2030. Također je zasnovala partnerstvo s nevladinim organizacijama širom svijeta kako bi se pomoglo u prikupljanju.

Međutim, Perez je kazala da tvrtka nije mogla odjednom odbaciti plastičnu ambalažu, kako su neki aktivisti zahtijevali, jer bi to odbilo kupce i uzrokovalo pad prodaje.

Također je rekla kako bi upotreba isključivo ambalaže od aluminija i stakla moglo povećati ugljični otisak Coca-Cole.

- Posao se neće moći nastaviti ako se ne prilagodimo kupcima, kazala je.

- Kako mijenjamo našu infrastrukturu proizvodnje boca i prelazimo u sustav recikliranja i inovacije, također moramo pokazati kupcima kakve opcije postoje. Oni će se mijenjati zajedno s nama, rekla je Perez.

Perez je kazala kako poštuje idealizam mladih aktivista, kao što je 19-godišnja aktivistica Melati Wijsen, koja je sa svojom sestrom Isabel prošle godine uvjerila otok Bali da zabrani plastične vrećice za jednokratnu upotrebu, slamke i stiropor.

Takva plastika je preplavila more oko Balija prijeteći pritom morskim organizmima.

Perez je također rekla kako se slaže s pozivima da Coca-Cola svoje ciljeve u očuvanju okoliša postigne prije 2030. godine, iako nije rekla hoće li odstupiti ukoliko planovi propadnu, piše BBC.

- Moramo ostvariti ovaj cilj i to ćemo napraviti, u to nema sumnje, kazala je Perez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:19