SLOVENSKI EUROZASTUPNIK

LOJZE PETERLE PISAO JUNCKERU 'Ako EK ne zauzme jasno stajalište, moguće je da se otvori Pandorina kutija na Balkanu'

 Hanza Media, Ilustracija

Slovenski eurozastupnik, bivši premijer i ministar vanjskih poslova, Alojz Peterle, uputio je pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju, predsjedniku Europske Komisije, Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća, Donaldu Tusku.

Ovaj ugledni slovenski političar poziva europske institucije da pronađu način na koji će primorati Hrvatsku da poštuje zakone Europske unije oko provedbe arbitražne odluke.

Peterle u pismu, koje prenosi N1, navodi među ostalim da je snažno podupirao Hrvatsku na njezinom putu prema suverenosti i prema Europskoj uniji.

- Šest mjeseci nakon obvezujuće arbitražne presude, odluka Suda još nije provedena. Ovo stvara veliku zabrinutost, ne samo u Sloveniji. Umjesto poštivanja međunarodnih zakona, svjedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma. Pojavila se politička volja koja ignorira zakone i prijeti međunarodnom miru, osobito u odnosu na prijetnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju. Ne vjerujem da građanski pritisak može zamijeniti ono što su državne institucije dužne učiniti - piše Peterle.

- Kako je od roka za provođenje odluke Suda prošlo pola godine, više nemamo vremena za dodatna politička razmatranja ni za obnavljanje politizacije - vrijeme je za provođenje odluke Suda utemeljene na međunarodnom pravu, smatra slovenski političar i dodaje da ovo 'nije pitanje samo granice između Slovenije i Hrvatske, nego je riječ o Schengenskoj granici'.

- Ako iz potonjeg nije jasno, mi je ne možemo braniti, kaže.

Podsjeća na to da su se nakon 25 godina neuspješnih pokušaja, 'Slovenija i Hrvatska, uz sudjelovanje Europske komisije, složile da pitanje riješe međunarodnom arbitražom'.

- Usred procesa, Hrvatska je neke poteze slovenske strane okarakterizirala kao kontroverzne i temeljem odluke Sabora (hrvatskog parlamenta) odlučila se jednostrano povući iz procesa. Sud je s radom nastavio bez slovenskih i hrvatskih arbitara i donio odluku koja je objavljena 29. lipnja 2017. godine. Od tog dana govorimo o implementaciji. Kao međunarodni pravnik, vjerujem da ne bi smjelo biti neslaganja s odlukom Suda ili nametanja sebe iznad Suda, kaže Peterle u pismu koje je objavio N1.

Nakon toga slovenski političar komentira i slovensku blokadu Hrvatske, za koju kaže da se 'sada koristi u svrhu manipuliranja'.

- Slovenija je podupirala Hrvatsku jasno i časno u svim fazama pretpristupnog procesa i reagirala tek kad su eksperti za međunarodno pravo upozorili da jednostrane akcije mogu imati posljedice za jedan od ključnih slovenskih interesa. Hrvatska ima neriješene granične sporove s više susjeda. Sjetimo se da je, nakon što je sporazum postignut, on spominjan kao primjer rješavanja susjedskih sporova među europskim političarima i pravnim ekspertima, navodi Peterle, pa zaključuje da 'u slučaju da Europska komisija ne zauzme jasno stajalište sad, moguće je da će se suočiti s ponovnim otvaranjem Pandorine kutije na Balkanu, koja će sasvim sigurno utjecati na europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana'.

Samo poštivanje zakona može osigurati mir, kaže Peterle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:13