ZLOČIN IZ 1879.

Lubanja nađena u vrtu Sir Davida Attenborougha krije mračnu tajnu jednog od najstrašnijih ubojstava u povijesti Velike Britanije!

 SIPA

LONDON - Lubanja pronađena u vrtu slavnog britanskog prirodoslovca i dokumentarista Davida Attenborougha pripada bogatoj londonskoj udovici, žrtvi mučnog ubojstva od prije 130 godina.

Londonska mrtvozornica Alison Thompson ovaj je tjedan zaključila da lubanja, koju su u listopadu našli radnici tijekom radova na proširenju Attenboroughove kuće u jugozapadnom Londonu, pripada Juliji Marthi Thomas, koju je 1879. ubila njezina kućna pomoćnica Kate Webster.

Odrezala joj glavu

Julia Thomas je 29-godišnju Irkinju Kate, osuđivanu kradljivicu i prevaranticu, zaposlila u siječnju 1879., no njihov se odnos ubrzo pogoršao jer je Kate mnogo pila i hodala po pubovima. Prema podacima iznesenima pred mrtvozornicom, 2. ožujka te godine pobožna 55-godišnja udovica vratila se s nedjeljne mise, kada je izbila svađa. Pijana i bijesna Kate gurnula ju je niz stepenice.

- Shvativši da ju je ozlijedila, krenula ju je gušiti kako bi spriječila njezino vrištanje i kako ne bi opet zapala u nevolje. Webster se tijela odlučila riješiti pa je žiletom odrezala glavu. Nakon što ju je dekapitirala, žiletom, pilom za meso i kuhinjskim nožem rasjekla je tijelo - ispričao je na saslušanju pred mrtvozornicom inspektor David Bolton.

Da bi zamela tragove, tijelo je skuhala u loncu za rublje, a potom i nahranila gladne dječake iz susjedstva mašću, tvrdeći da je riječ o svinjskoj masti. Ostatke tijela ugurala je u drveni sanduk koji je bacila u Temzu, ali budući da u sanduk ipak nije stalo sve, glavu je zakopala u vrtu, a nogu bacila na hrpu strajskog gnoja. Webster je potom svojoj bivšoj gazdarici ukrala i identitet, nakit, novac i zlatne zube.

Osuđena na vješanje

Nekoliko dana kasnije sanduk s “gomilom bijelog mesa” pronađen je kod Barnes Bridgea, zbog čega se ubojstvo naziva Misterij Barnes. Webster je na kraju za svoj zločin obješena, a lubanja Julije Thomas sada je, više od jednog stoljeća nakon ubojstva, i formalno identificirana pomoću suvremenih forenzičkih metoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2021 23:49