NAPETI ODNOSI

'MA TKO SI TI DA ODLUČUJEŠ ZA IRAN I CIJELI SVIJET?!' Trumpov državni tajnik Iranu iznio 12 drakonskih zahtjeva, uslijedile su burne reakcije

Mike Pompeo
 REUTERS

Nema alternative nuklearnom sporazumu, odgovorila je šefica europske diplomacije Federica Mogherini američkom kolegi koji je u ponedjeljak iznio drakonske zahtjeve Iranu, a iranski ministar ih odbacio kao laži za skretanje pozornosti s činjenice da SAD krši međunarodni sporazum.

Američki državni tajnik Mike Pompeo nabrojao je 12 zahtjeva među kojima traži od Irana da zaustavi obogaćivanje uranija, dopusti neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima, oslobodi sve američke građane, povuče snage iz Sirije, prestane prijetiti Izraelu, okonča potporu šijitskoj libanonskoj miliciji Hezbollah i jemenskim pobunjenicima Hutijima te prekine program balističkih projektila.

On je pozvao na novi sporazum koji bi ratificirao Kongres. Ukoliko bi Iran pristao na novi sporazum, Pompeo je rekao da bi SAD bile spremne ukinuti sve sankcije toj zemlji, te uspostaviti pune diplomatske i trgovinske veze s Teheranom.

"Govor (američkog) državnog tajnika Mikea Pompea ni u čemu nije pokazao kako je povlačenje iz Zajedničkog akcijskog plana (JCPOA, što je službeno ime za nuklearni sporazum s Iranom) učinilo regiju sigurnijom od prijetnje širenjem nuklearnog oružja ili nas postavilo u bolju poziciju da utječemo na ponašanje Irana", rekla je Mogherini.

"Nema alternativnog rješenja za JCPOA", zaključila je visoka povjerenica Europske komisije za vanjsku politiku i sigurnost.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif napisao je na Twitteru da SAD ponavlja "isti loš izbor".

"Američka komična diplomacija puki je povratak starim navikama (...) a njih diktiraju korumpirani posebni interesi, ona ponavlja isti loš izbor i zato će snositi iste loše posljedice", napisao je Zarif.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zahtjeve državnog tajnika kao"laži" kojih je cilj skrenuti pozornost s činjenice da Washington krši međunarodni nuklearni sporazum.

"Iran odbacuje navode i laži takozvane nove strategije i osuđuje otvoreno miješanje američkog državnog tajnika u unutarnja pitanja i nezakonite prijetnje članicama Ujedinjenih naroda", navodi iransko ministarstvo.

Iranski predsjednik Hasan Rohani zapitao je Sjedinjene Države tko su one da odlučuju o Iranu i svijetu, reagirajući na prijetnje najsnažnijim sankcijama u povijesti koje je ranije u ponedjeljak izrekao američki državni tajnik Pompeo.

"Sve zemlje svijeta žele neovisnost u vlastitim odlukama i Amerikanci mogu putem pritiska na nekim mjestima nametati svoj dnevni red, no logika ne prihvaća da oni odlučuju za svijet", rekao je Rohani, prenijela je agencija dpa.

"Tko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Vrijeme takvih izjava je prošlo", izjavio je Rohani u izjavi koju je prenijela državna televizija Press TV.

"Iranski narod stotine puta slušao je takve riječi i nije im pridavao važnost", rekao je Rohani, kako javlja AFP.

Nakon oštrih poruka Mikea Pompeoa i američko ministarstvo obrane zaprijetilo je Iranu "novim mjerama"

"Razmatramo hoćemo li udvostručiti aktualne mjere ili ćemo primijeniti nove", rekao je pukovnik Rob Manning.

Glasnogovornik Pentagona odbio je navesti koje bi nove mjere ministarstvo obrane moglo primijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:17