PRISEGNULA NOVA VLADA

MACAO SLAVI 20 GODINA OD POVRATKA POD KINESKU UPRAVU 'Nećemo dopustiti stranim silama da se miješaju'

 
Ho lat-seng i Xi Jinping
 REUTERS

Macao u petak slavi 20 godina otkad se vratio pod kinesku upravu, a tim je povodom kineski predsjednik Xi Jinping rekao da Kina nikad neće dopustiti stranim silama uplitanje u pitanja posebnih regija Macaa i obližnjeg Hong Konga, prenose agencije.

Xi boravi u trodnevnom posjetu Macau, gdje je nazočio polaganju prisege nove prokineske vlade. Govoreći na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice predavanja Macaa kineskoj upravi, pohvalio je bivšu portugalsku koloniju zbog njezina domoljublja i odanosti, no nije se izravno referirao na šest mjeseci protuvladinih prosvjeda u bivšoj britanskoj koloniji, susjednom Hong Kongu.

Macau Chief Executive Ho Iat-seng takes an oath in front of Chinese President Xi Jinping at a ceremony to inaugurate the fifth-term government of Macau Special Administrative Region and to celebrate the 20th anniversary of the former Portuguese colony's return to China, in Macau, China December 20, 2019. REUTERS/Jason Lee     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Ho lat-seng i Xi Jinping

- Moram naglasiti, otkad su se Hong Kong i Macao vratili domovini, bavljenje tim dvjema posebnim administrativnim regijama u potpunosti je stvar kineskih unutarnjih poslova, a ne stranih sila - rekao je Xi.

- Nećemo dopustiti bilo kojim stranim silama da se miješaju - naglasio je kineski predsjednik.

Macao se vratio pod kinesku vladavinu 20. prosinca 1999., u sklopu iste formule "jedna zemlja, dva sustava" kojom se jamči visok stupanj autonomije pod kojim se upravlja Hong Kongom.

I dok su prosvjednici u Hong Kongu ogorčeni zbog, kako to smatraju, potkopavanja njihovih sloboda, Macao nije prosvjedovao.

Peking opovrgava potkopavanje autonomije Hong Konga te je u više navrata okrivio strane vlade, uključujući SAD i Veliku Britaniju, za poticanje nereda u azijskom financijskom središtu.

Xi, odjeven u crno odijelo i smeđu kravatu, prisustvovao je polaganju prisege novoga čelnika Macaa Ho lat-senga i njegove administracije, koja će voditi enklavu od nekoliko otoka sljedećih nekoliko godina.

Pod velikom kineskom zastavom te manjom zastavom Macaa, Xi se rukovao s Hoom, kojega je u kolovozu izabrao veliki propekinški odbor u sličnom procesu u kojem je izabrana hongkonška čelnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22