NAPADAČ UHVAĆEN

MAČETOM NASRNUO NA VJERNIKE KOJI SU SLAVILI HANUKU Petero izbodenih u napadu u rabinovu domu u New Yorku, dvoje u kritičnom stanju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.12.2019. u 08:40

Jewish people try to reach the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi's home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz
Eduardo Munoz / REUTERS

 

Napadač koji je hladnim oružjem u subotu u domu hasidskog rabina u državi New York ozlijedio pet ljudi, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, nalazi se u pritvoru, objavila je policija.

Pet osoba napadnuto je hladnim oružjem u subotu u domu hasidskog rabina u državi New York, a napadač je nakon toga pobjegao, objavila je židovska organizacija nakon krvoprolića koje je uslijedilo nakon pojačanih tenzija zbog antisemitskih napada.

Vijeće za javne poslove ortodoksnih židova (OJPAC) objavilo je na Twitteru da je napadač, koji je imao maramu, izbo ljude u kući u mjestu Monsey oko 50 kilometara sjeverno od grada New Yorka.

A Jewish man walks near the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi's home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz
Eduardo Munoz / REUTERS
 

Svih pet žrtava prevezeno je u lokalne bolnice, objavilo je vijeće, a dvije su osobe u kritičnom stanju. Jedna od njih zadobila je najmanje šest uboda.

Napadač je potom pobjegao vozilom.

Jewish people try to reach the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi's home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz
Eduardo Munoz / REUTERS
 

Monsey se nalazi u okrugu Rockland u kojem su trećina Židovi, a među njima je i velika zajednica hasida, ortodoksnih židova koji žive vrlo povučeno.

"Osumnjičeni je pobjegao s poprišta zločina, ali se sada nalazi u pritvoru", objavila je policija. Prema pisanju medija koji se pozivaju na policijske izvore, napadač je u svom krvavom pohodu koristio mačetu, a policija ga je uhvatila u Harlemu.

A first responder takes a look of the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi's home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz
Eduardo Munoz / REUTERS
 

Dužnosnik OJPAC-a Yossi Gestetner kazao je za New York Times da se napad zbio oko 22 sata tijekom slavlja Hanuke kojemu su nazočili deseci ljudi u rabinovu domu.

Među žrtvama napada je i rabinova kći, kazao je Yossi Gestetner, dužnosnik OJPAC-a.

 

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James kazala je da je "duboko uznemirena" događajem u Monseyju.

"Imamo nultu toleranciju prema djelima iz mržnje i nastavit ćemo pratiti ovu užasnu situaciju", kazala je u objavi na Twitteru.

Jewish people try to take a look of the area where 5 people were stabbed at a Hasidic rabbi's home in Monsey, New York, U.S., December 29, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz
Eduardo Munoz / REUTERS
 

Njujorška policija objavila je u petak da njezini pripadnici pojačano nadziru područja u kojima žive židovi nakon niza antisemitskih napada.

"Mržnji nema mjesta u našem gradu", napisao je gradonačelnik Bill de Blasio u petak na Twitteru nazivajući te napade napadima na sve Njujorčane.

Guverner države New York Andrew Cuomo je rekao da se radi o "preziru vrijednom podlom i kukavičkom činu" te da je naredio policijskom odjelu za zločine iz mržnje da smjesta pokrene istragu.

Antisemitski napadi posljednjih godina

Više antisemitskih napada potreslo je SAD u posljednjih nekoliko godina.

U napadu na košer prodavaonice u gradu Jerseyju, drugom najvećem gradu u saveznoj državi New Jersey, ubijeno je šestero ljudi, a policija je taj čin nazvala "domaćim terorizmom s antisemitskom pozadinom".

Napadnute prodavaonice se nalaze na obali Hudsona, preko puta njujorškog Manhattana.

Tom je prilikom di Blasio kazao da to "na tragičan način potvrđuje da se razvijajući obrazac nasilnog antisemitizma sada pretvorio u krizu za našu naciju i sad je ta prijetnja došla do praga New Yorka".

U travnju ove godine je na šabat, posljednjeg dana blagdana Pashe, u sinagogi u blizini San Diega, 19-godišnji mladić zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike. Ubio je jednu i ranio ti osobe.

Šest mjeseci ranije, napadač na sinagogu Drvo života u Pittsburgu je ubio 11 vjernika.

Napad u Monseyju izveden je na blagdan Hanuke kojim se obilježava pobjeda Jude Makabejca i njegovih pristaša 164. godine prije Krista protiv vojske Seleukidskog carstva, kada je oslobođen Jeruzalem i ponovo posvećen tadašnji Hram.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo