PRVI SUSRET OVE GODINE

Macron i Merkel 22. siječnja potpisuju novi sporazum o francusko-njemačkoj suradnji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2019. u 23:43

French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel hold hands after unveiling a plaque in the Clairiere of Rethondes during a commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of the First World War, in Compiegne, France, November 10, 2018. REUTERS/Philippe Wojazer/Pool
Philippe Wojazer/Pool / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel će 22. siječnja potpisati novi sporazum o njemačko-francuskoj suradnji i integraciji, kako bi osnažili već bliske veze njihovih dviju zemalja, objavila je u utorak Elizejska palača.

To će biti prvi susret ove godine dvoje čelnika koji su se 10. svibnja prošle godine sreli u Aachenu prigodom uručivanja nagrade Karlo Veliki francuskom predsjedniku.

"Potpisivanjem sporazuma dvije najveće zemlje Europske unije žele se zajedno suočiti s izazovima XXI. stoljeća", objasnio je u Berlinu kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert.

Sporazum će sadržavati planove suradnje u obrani, u korist klime i u sklopu prekogranične suradnje, precizirano je u Parizu.

Susret će se odvijati u trenutku u kojem je dvoje čelnika oslabljeno. Merkel se priprema na odlazak s funkcije, a Macron je suočen s krizom "žutih prsluka" u kontekstu porasta populizma u Europi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo