DAN NAKON VELIKE POBJEDE

MACRON IDE PO NOVU POBJEDU Izabrani predsjednik zna da bez većine u Skupštini neće moći provesti plan

Predstavnici Socijalističke stranke i republikanaca tvrde da će ih napustiti veliki broj članova: prvi će otići Jean-Luc Melenchonu, a drugi Marine Le Pen
 REUTERS

Nakon pobjede nezavisnog kandidata pokreta En Marche! Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima pravi izazovi za Francusku tek počinju. Osim što je premoćno pobijedio svoju protukandidatkinju, populisticu i ekstremnu desničarku Marine Le Pen, Macron je vjerojatno i trajno razorio dvije najveće stranke francuske Republike.

Ni republikanci, koji su osnovali Petu Republiku, ni socijalisti, koji su vladali proteklih pet godina, nisu imali svoje predstavnike u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon poraza njihovih kandidata Françoisa Fillona i Benoîta Hamona u prvom krugu obje stranke nalaze se na prekretnici koja će najvjerojatnije završiti raspadom obje stranke, otkrili su nam njihovi visoki dužnosnici.

Kako bi mogao suvereno vladati Francuskom, Macron će morati postići većinu u Nacionalnoj skupštini jer u suprotnome neće imati stabilnu vladu. Neke od anketnih agencija već najavljuju da bi to moglo biti moguće i bez sklapanja koalicija.

Ode En marche!

Macron je obećao da će pola njegovih kandidata za Skupštinu biti mladi ljudi koji se prije nisu bavili politikom. Na izbore će izaći kao članovi stranke koju tek treba osnovati, a vjerojatno se neće zvati En Marche! No, vrlo je izgledno da će i brojni sadašnji zastupnici pretrčati u njegov tabor, pogotovo socijalisti.

Analiza Les Echosa, koju je provela agencija OpinionWay, tvrdi kako bi Macron mogao imati do 280 zastupnika u Skupštini, dovoljno za ugodnu većinu koja bi mu omogućila provođenje hitnih reformi. No, ako podbaci na parlamentarnim izborima, morat će potražiti saveznike među vodećim strankama, što će sigurno značiti određeno ublažavanje njegovih planova.

Socijalisti su, otkrio nam je jedan stranački veteran i sadašnji zastupnik u Skupštini, pali na najniže grane, stoga strahuje da bi budućnost mogla nalikovati na 1993. godinu kada je stranka imala samo 60 zastupnika.

Gotovo je sigurno, priznao je, da će doći do oštrog raskola u stranci na tri dijela. Iako će neki ostati vjerni stranci, očekuje da će velik broj utjecajnih članova prijeći u novu Macronovu stranku i postati dio nove vladajuće većine. Težak poraz Hamona, kandidata socijalista u prvom krugu predsjedničkih izbora, pokazao je kako stranka više nema mnogo toga ponuditi glasačima.

Hamon je osvojio samo šest posto glasova, tri puta manje od Jean-Luca Mélenchona, kandidata ekstremne ljevice koji je bio prvi izbor čak 19,5 posto glasača, i naš izvor smatra kako će se brojni socijalisti, razočarani sadašnjim smjerom stranke, okrenuti Mélenchonovu pokretu kao novoj snazi ljevice. "Imamo mnogo razloga za pesimizam", rekao nam je zastupnik socijalista. "Mislim da će stranka preživjeti, ali postoji velik rizik od njezine podjele. Hoćemo li ikada više vratiti prestiž i utjecaj koji smo imali na prošlim izborima - mislim da je to nemoguće u bližoj budućnosti." Kandidat republikanaca u prvom je krugu prošao znatno bolje od svojega socijalističkog konkurenta - s 20 posto glasova nedostajalo mu je samo 1,5 posto da uđe u drugi krug umjesto Le Pen.

Nema budućnosti

No, budućnost ne izgleda obećavajuće ni u stranci koja je stvorila modernu francusku Republiku.

Zastupnik republikanaca s više od tri desetljeća iskustva u Skupštini rekao nam je kako se nada da će njegova stranka ostvariti relativnu većinu te je najavio da su spremni na suradnju s novim predsjednikom. No, isto tako nam je priznao kako očekuje da će brojni članovi stranke prijeći u tabor Le Pen, što bi značilo značajan gubitak utjecaja za republikance.

Jérôme Fenoglio, glavni urednik uglednoga pariškog dnevnog lista Le Monde, u uvodniku je napisao da Macron mora vrlo brzo pokazati konkretne znakove da je primio i u potpunosti razumio poruku koju su mu poslali Francuzi tijekom ove predsjedničke kampanje koja je bila sve, osim uobičajena. Naime, javnost, i to ne samo francuska, gaji velika očekivanja od njegove najave svježe i moderne politike.

Od nedjelje

Kad je riječ o dinamici dolaska na vlast, sadašnji je predsjednik François Hollande objavio da će se svečana predaja dužnosti održati u nedjelju u Elizejskoj palači. Nakon toga će Macron imenovati svoga premijera i vladu. A onda slijede i prvi međunarodni susreti, odlazak na summit NATO-a u Bruxelles i G7 u Italiju krajem svibnja. Nakon dva kruga parlamentarnih izbora formirat će se nova Skupština i tada će se konačno vidjeti stvarni raspored snaga na novoformiranoj francuskoj političkoj sceni.

Čestitke su nastavile stizati i jučer. Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je želju da zajednički rade prema miru i razvoju u svijetu. Posebno se očekivala reakcija Moskve jer Macron jedini nije bio zagovornik proruske politike. Vladimir Putin poželio je da Moskva i Pariz prevladaju zajedničko nepovjerenje te da ujedine snage kako bi osigurali stabilnost i međunarodnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:20