PUSTINJSKA PRIJETNJA

MACRON IDE U MALI, A TAMOŠNJA PODRUŽNICA AL-QAIDE MU PRKOSI Teroristi objavili video s francuskim taocima

Oteta Sophie Petronin (u krugu); francuski predsjednik Macron s malijskim predsjednikom Keitom
 Reuters / screenshot

Podružnica terorista al-Qaide u Maliju objavila je video koji prikazuje šest stranih državljana koje drže kao taoce, uključujući Francuskinju Sophie Petronin iz nevladine organizacije koja pomaže gladnima, postarijeg australskog kirurga i redovnicu iz Kolumbije.

Teroristi su objavili video upravo uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Maliju i na snimci se poručuje Macronu kako se Sophie Petronin nada da će on pomoći njenom povratku obitelji.

Francuzi i njihovi afrički partneri moraju zajedno iskorijeniti islamističke militante u nestalnom području Sahela, izjavio je u nedjelju, otvarajući summit u glavnome gradu Malija Bamaku francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Čelnici zemalja G5 sahelskog bloka - Mali, Burkina Faso, Mauritanija, Niger i Čad bi, na sastanku čiji je cilj protjerati islamističke militante i zaustaviti protuzakonite aktivnosti u ovoj velikoj pustinjskoj regiji, trebali bi osnovati nove multinacionalne snage.

"Svakodnevno se moramo boriti s teroristima, ubojicama i nasilnicima... moramo ih nepokolebljivo iskorijeniti zajedničkim snagama", rekao je Macron, koji je od preuzimanja predsjedničke dužnosti u svibnju u Mali doputovao već drugi put.

Islamističke militantne grupe, od kojih su neke povezane s Al-Qaidom preuzele su kontrolu nad sjevernim dijelom malijske pustinje 2012. Iduće su godine protjerani iz većine mjesta i gradova vojnom intervencijom koju su vodile francuske snage, no i dalje napadaju UN-ove mirovne snage, civile i vojnike u Maliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:42