KRITIZIRAN SA SVIH STRANA

Macron: Izjava o 'moždanoj smrti' NATO-a je bila poziv na buđenje

Emmanuel Macron
 Ludovic Marin / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanul Macron rekao je u četvrtak da je njegova izjava o "moždanoj smrti" NATO-a poslužila kao koristan poziv na buđenje članicama saveza.

Na tu su izjavu uoči samita snažno reagirale europske saveznice koje smatraju da se Europa i dalje treba snažno oslanjati na NATO kada je riječ o obrani.

Samit NATO-a održava se 3. i 4. prosinca u Londonu, a na njemu će sudjelovati i američki predsjednik Donald Trump i turski Recep Tayyip Erdogan.

"Pitanja koja sam postavio su otvorena pitanja koja još nismo riješili", kazao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Parizu.

"Mir u Europi, situacija nakon INF-a (Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa), odnos s Rusijom, pitanje Turske, tko je neprijatelj? I zato kažem: sve dok ta pitanja nisu riješena ne pregovarajmo o podjeli troškova i tereta, ili ovo ili drugo."

"Zato nam je možda trebao poziv na buđenje. Drago mi je da je on izrečen, drago mi je da sada svi vjeruju da bi trebali razmišljati o našim strateškim ciljevima", rekao je Macron.

Macron opovrgava da je prihvatio Putinov prijedlog o raketama

Francuski predsjednik opovrgnuo je da je prihvatio ruski prijedlog o uvođenju moratorija na raspoređivanje raketa u Europi, ali je izjavio da je važno da ta inicijativa Kremlja ne bude samo tako odbačena.

Rusija je pozvala SAD i druge zemlje da proglase moratorij na raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi nakon što je sporazum kojim je to bilo zabranjeno službeno prestao vrijediti u kolovozu.

Macron je rekao da Francuska "apsolutno nije prihvatila" taj prijedlog.

"Ali smo smatrali da to, kao osnovu za razgovore, ne bismo trebali samo tako odbaciti... Budimo ozbiljni, riječ je o sigurnosti Europe."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je Macron odgovorio na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o moratoriju. NATO je priopćio da taj prijedlog nije vjerodostojan i da je Moskva već razmjestila ilegalne rakete, što Rusija opovrgava.

"Naravno, (Macronov) odgovor nije detaljan, ali barem se izražava razumijevanje (ruske) zabrinutosti i spremnost na dijalog", kazao je Peskov, a prenosi Interfax.

Glasnogovornik je rekao da će Macron i Putin razgovarati o tom prijedlogu u Parizu 9. prosinca, javlja novinska agencija TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:11