ARAPSKO BURE BARUTA

MACRON SE ODLUČIO NA IZNENADNI POSJET SAUDIJSKOJ ARABIJI KAKO BI SMANJIO NAPETOSTI 'Važno je sa svima razgovarati, čuo sam oštra stajališta'

Emmanuel Macron
 Stoyan Nenov / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će u četvrtak navečer neplanirano posjetiti Rijad ne bi li smanjio napetost između Saudijske Arabije i Irana.

Francuski predsjednik se tijekom "dvosatnog" boravka u Rijadu treba sastati s mladim prijestolonasljednikom Mohammedom ben Salmanom kojeg smatraju prvim čovjekom Saudijske Arabije.

Macron je taj iznenadni dolazak najavio u Dubaju, gdje završava jednodnevni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Odluku sam donio "rano jutros", rekao je predsjednik. "Važno je sa svima razgovarati", istaknuo je, dodavši da Francuska ima ulogu "u izgradnji mira".

Rekao je da će sa saudijskim prijestolonasljednikom razgovarati o Iranu, Jemenu i Libanonu, kojega je premijer Saad Hariri neočekivano podnio ostavku dok je u subotu boravio u Rijadu.

Od proteklog vikenda se dodatno zaoštrio ton između Irana i Saudijske Arabije. Napetost raste zbog Libanona, ali i Jemena, gdje se vodi krvavi rat u kojemu dvije bliskoistočne sile podupiru suprotstavljene strane. Ta zemlja na Arapskom poluotoku je poprište najgore humanitarne krize na planetu, ističu Ujedinjeni narodi.

"Čuo sam veoma oštra stajališta" Saudijske Arabije "o Iranu koja se ne podudaraju s onim što ja mislim", rekao je Macron.

"Čini mi se najvažnijim da sa Saudijskom Arabijom surađujemo u vezi s regionalnom stabilnosti, s obzirom na naše tijesne bilateralne veze".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08