AMERIKANCI RAZOČARANI

Mađarska odbila SAD-u izručiti Ruse osumnjičene za krijumčarenje oružja

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert
 Profimedia, Zuma Press - News

WASHINGTON - Mađarska je odbacila američki zahtjev za izručenjem dvojice Rusa osumnjičenih za krijumčarenje oružja te ih je poslala u Rusiju, a ostaje nejasno hoće li im se ondje suditi, priopćili su u utorak iz State Departmenta.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je da su Sjedinjene Države imale snažne dokaze protiv osumnjičenih Vladimira Ljubušina Starijeg i Vladimira Ljubušina Mlađeg.

Dokumenti američkog suda pokazuju da ih se sumnjiči za posjedovanje droge i oružja te za udruživanje radi prodaje vojnog oružja ruske izrade, a što uključuje i protuzračne projektile. "Sjedinjene Države razočarane su odlukom mađarske vlade o izručenju Ljubušina Rusiji", rekla je u Nauert u izjavi.

"Mađarska je partner i prijatelj Sjedinjenih Država, ali ovaj potez dovodi u pitanje mađarsku predanost suradnji u provođenju zakona", dodala je američka glasnogovornica.

Nije jasno hoće li dvojica Rusa u svojoj domovini biti izvedeni pred sud, rekla je Nauert i ocijenila da će takva odluka učiniti ljude u Sjedinjenim Državama, Mađarskoj i svijetu manje sigurnima.

Mađarski glasnogovornik vlade kazao je da je njihov ministar pravosuđa odluku o izručenju dvojice Rusa temeljio na relevantnim međunarodnim pravnim sporazumima. "Mađarski antiteroristički dužnosnici uhitili su ruske krijumčare oružja", rekao je mađarski glasnogovornik Reutersu. "Mađarski zakoni vrijede za sve koji su u Mađarskoj", rekao je.

Sjedinjene Države odbacile su osam od devet zahtjeva za izručenjima koje je u proteklih pet godina uputila Mađarska, rekao je glasnogovornik.Američke vlasti tvrde da su se dvojica Ljubušina udružila s ciljem krijumčarenja narkotika u Sjedinjene Države i dobave oružja kojim bi se te pošiljke štitile, prema tužbi podnesenoj okružnom sudu u New Yorku u listopadu 2016.

Isti dokument govori da je ruski dvojac bio uvjeren da kontaktira s meksičkim krijumčarima droge, a zapravo se radilo o agentima DEA-a. Prema dokumentu sve se odvijalo u neidentificiranoj europskoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:02