AMERIKANCI RAZOČARANI

Mađarska odbila SAD-u izručiti Ruse osumnjičene za krijumčarenje oružja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.11.2018. u 20:58

WASHINGTON, Oct. 2, 2018 U.S. State Department spokesperson Heather Nauert addresses a press briefing in Washington D.C., the United States, on Oct. 2, 2018. Nauert said here on Tuesday that U.S. Secretary of State Mike Pompeo will travel to the Democratic People's Republic of Korea for further talks concerning the country's denuclearization., Image: 389533171, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert

WASHINGTON - Mađarska je odbacila američki zahtjev za izručenjem dvojice Rusa osumnjičenih za krijumčarenje oružja te ih je poslala u Rusiju, a ostaje nejasno hoće li im se ondje suditi, priopćili su u utorak iz State Departmenta.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je da su Sjedinjene Države imale snažne dokaze protiv osumnjičenih Vladimira Ljubušina Starijeg i Vladimira Ljubušina Mlađeg.

Dokumenti američkog suda pokazuju da ih se sumnjiči za posjedovanje droge i oružja te za udruživanje radi prodaje vojnog oružja ruske izrade, a što uključuje i protuzračne projektile. "Sjedinjene Države razočarane su odlukom mađarske vlade o izručenju Ljubušina Rusiji", rekla je u Nauert u izjavi.

"Mađarska je partner i prijatelj Sjedinjenih Država, ali ovaj potez dovodi u pitanje mađarsku predanost suradnji u provođenju zakona", dodala je američka glasnogovornica.

Nije jasno hoće li dvojica Rusa u svojoj domovini biti izvedeni pred sud, rekla je Nauert i ocijenila da će takva odluka učiniti ljude u Sjedinjenim Državama, Mađarskoj i svijetu manje sigurnima.

Mađarski glasnogovornik vlade kazao je da je njihov ministar pravosuđa odluku o izručenju dvojice Rusa temeljio na relevantnim međunarodnim pravnim sporazumima. "Mađarski antiteroristički dužnosnici uhitili su ruske krijumčare oružja", rekao je mađarski glasnogovornik Reutersu. "Mađarski zakoni vrijede za sve koji su u Mađarskoj", rekao je.

Sjedinjene Države odbacile su osam od devet zahtjeva za izručenjima koje je u proteklih pet godina uputila Mađarska, rekao je glasnogovornik.Američke vlasti tvrde da su se dvojica Ljubušina udružila s ciljem krijumčarenja narkotika u Sjedinjene Države i dobave oružja kojim bi se te pošiljke štitile, prema tužbi podnesenoj okružnom sudu u New Yorku u listopadu 2016.

Isti dokument govori da je ruski dvojac bio uvjeren da kontaktira s meksičkim krijumčarima droge, a zapravo se radilo o agentima DEA-a. Prema dokumentu sve se odvijalo u neidentificiranoj europskoj državi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo