UDAR NA BOGATAŠE

MAĐARSKA PLANIRA UVESTI POREZ NA LUKSUZ OD 30 DO 35 POSTO Premijer Viktor Orban najavio porezne mjere za iduću godinu

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će ministar gospodarstva Mihaly Varga izraditi plan o uvođenju poreza na luksuzne robe u sklopu poreznih mjera za iduću godinu.
 AFP

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmišlja da od iduće godine uvede oporezivanje luksuzne robe po stopi od 30 do 35 posto, kazao je danas mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za javnu radio postaju.

Orban je najavio da će ministar gospodarstva Mihaly Varga izraditi plan o uvođenju poreza na luksuzne robe u sklopu poreznih mjera za iduću godinu.

Nadalje, kazao je da mjera kojom vlada planira pomoći zajmoprimcima s hipotekarnim kreditima u stranoj valuti neće srušiti financijski sustav zemlje.

Ulagači u Mađarskoj pogođeni su agresivnom pro-potrošačkom politikom Orbana, koja traje gotovo četiri godine i koja ih je stajala golemih novaca, a sada se pripremaju za dodatne udare, nakon što je mađarska vlada najavila da priprema dodatnu pomoć za zajmoprimce.

U današnjem intervjuu na javnom radiju, Orban je rekao da želi brzo pokrenuti nove mjere, ali je također zvučao pomirljivo.

"Predložit ćemo rješenje koje neće urušiti financijski sustav, ali će pomoći dužnicima u nevolji", izjavio je.

Financijska tržišta strahuju od ponavljanja mjere koju je Orbanova vlada uvela 2011., kojom je zajmoprimcima dopuštena otplata deviznih kredita u paušalnom iznosu po umjetno niskim tečajevima.

Orban je danas istaknuo da će ovaj put olakšanje otplate hipoteka biti suptilnije. Ministru gospodarstva Vargi dao je mandat da eventualno postupno ukine stambene kredite u stranoj valuti, a način na koji bi se to moglo učiniti bit će predmet pregovora s bankama.

"Kad želite nešto protiv čega postoji ogroman otpor, ali je važno za narod, nisu potrebni pregovori, već Blitzkrieg. Ta ranija shema lakše otplate kredita bila je jedna takva opcija. No, sada je Mađarska jaka, dakle, ne ciljamo na takvo rješenje, već mirne, smirene razgovore", poručio je Orban.

Mnogi hipotekarni krediti koji bi mogli biti zahvaćeni ovim planovima mađarske vlade, odobrile su inozemne banke. Austrijske banke Raiffeisen i Erste, njemačka Bayerische Landesbank i talijanka Intesa Sanpaolo među najvećim su zajmodavcima u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:12