PETER DZIJJARTO

MAĐARSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA O LNG TERMINALU NA KRKU 'Naravno da navijamo za njega, ali pitanje je imate li plinovod da nam dopremite plin'

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova
 Reuters

Na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Splitu bio je i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Za HRT-ov središnji Dnevnik Szijjarto je rekao da shvaća da je renacionalizacija Ine jedno od ključnih pitanja koje utječe na bilateralnu suradnju Hrvatske i Mađarske, ali da to nije pitanje mađarske vlade.

- Nadamo se da će pregovori Ine i MOL-a, Vlade RH i MOL-a, biti uspješni. To bi se odmah odrazilo na poboljšane odnose dviju zemalja. Mi kao vlada ne možemo ništa drugo nego čekati - rekao je. Naglasio je da se nada bržim i uspješnijim pregovorima, ali kaže da razumiju da to trenutno nije moguće.

Izgradnju LNG terminala na Krku, bez obzira na to hoće li on biti plutajući ili kopneni, smatra važnim i za Mađarsku. Međutim, više puta naglašava da je na Hrvatskoj hoće li se to pretvoriti u gospodarsku suradnju s Mađarskom, u smislu dostave plina. Kaže da nije dovoljno samo izgraditi terminal, nego je pitanje hoće li se i dalje ulagati u plinovode da bi se plin mogao isporučivati.

- Detalje ostavljamo vama. To je vaša zemlja i vaša odluka. Ali projekt je, generalno govoreći, za nas iznimno važan. U ovom dijelu Europe radije govorimo o potrebi za diverzifikacijom energetskih resursa, osobito kada je riječ o plinu, nego da djelujemo. Jako je jednostavno govoriti o tome da bi to bilo lijepo, ali na kraju dana to je veliki operativni problem. Pitanja koja se nameću su, primjerice, imate li pristup LNG terminalima, postoje li oni i imate li plinovode kojima bi se plin dostavljao do terminala. Mi se nadamo da ćete izgraditi terminal na Krku, bez obzira na to hoće li biti plutajući ili kopneni, no pitanje je hoće li hrvatske vlasti i poduzetnici izvršiti ulaganje na hrvatskoj strani granice. Dakle, hoće li Hrvatska izgraditi kompresore da bi vaš sustav uopće mogao dostavljati plin Mađarskoj - rekao je mađarski ministar.

Dodao je da je situacija takva da Mađarska Hrvatskoj može dostavljati plin, a Hrvatska zbog manjeg ulaganja trenutno ne može isto učiniti za Mađarsku.

Szijjarto zaključuje da će se s hrvatske strane morati uložiti interkonektore, a da nije dovoljno samo izgraditi LNG terminal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:59