PETER SZIJARTO

MAĐARSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA O SANKCIJAMA RUSIJI 'Mi Mađari smo od uvođenja sankcija izgubili osam milijardi dolara'

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova
 Reuters

Mađarska je od uvođenja sankcija Rusiji izgubila osam milijardi dolara zbog pada trgovinske razmjene dviju zemalja, izjavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

"Mi Mađari smo od uvođenja sankcija izgubili osam milijardi dolara. Naš cilj je i dalje podržati mađarska poduzeća na ruskom tržištu", rekao je Szijjártó na otvaranju ureda mađarske Agencije za razvoj izvoza u Moskvi.

"Kada govorimo o EU-u i njegovim odnosima s Rusijom, obično čujemo riječi 'konflikti' i 'rasprave', no to je samo površina i, vrlo često, predstava, jer zapravo kad pogledamo kako zaista stoje stvari, vidimo snažnu gospodarsku suradnju između zapadnoeuropskih zemalja i Rusije unutar koje se odvijaju trgovina i investicije", rekao je Szijjártó.

Mađarska je po njegovim riječima uoči sankcija 2014. godine imala godišnju vrijednost trgovinske razmjene s Rusijom od 10 milijardi dolara, a prošle godine ona je iznosila 6,7 milijardi dolara.

Ne podupre li Mađarska svoja poduzeća, ne može računati na njihov uspjeh na ruskom tržištu u budućnosti, istaknuo je mađarski ministar.

Ured mađarske Agencije za razvoj izvoza u Moskvi, uz Rusiju pokriva Kazahstan, Bjelorusiju, Gruziju i Azerbajdžan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:46