UGROŽENA NEOVISNOST ISTRAŽIVANJA

MAĐARSKI ZNANSTVENICI U ŠOKU Orban znanstvena istraživanja stavlja pod državnu kontrolu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.06.2019. u 13:51

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban leaves the stage after delivering his annual state of the nation speech in Budapest, Hungary, February 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo
Bernadett Szabo/File Photo / REUTERS

Viktor Orban

Mađarska konzervativna vlada uputila je kontroverzan prijedlog zakona u parlament kojim se traži preuzimanje kontrole nad istraživanjima u Mađarskoj akademiji znanosti (MTA).

Ministar inovacija Laszlo Palkovics predstavio je prijedlog zakona kasno u utorak, unatoč masovnim kritikama iz MTA-a i javnim prosvjedima. 

Novim pravilima, koja bi trebala stupiti na snagu u rujnu, financijska kontrola istraživačkih institucija u MTA-u prepustit će se vladi Viktora Orbana

Palkovics je rekao da će promjene osigurati "raspodjelu resursa na temelju rezultata" i povećati konkurentnost. 

Kritičari navode da sve autokratskiji premijer Viktor Orban zaista nastoji oduzeti neovisnost znanstvenoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažu. 

"Zakonski amandmani učinkovito će osigurati potpunu vladinu i političku kontrolu nad istraživačkom mrežom", ranije su poručili iz MTA. 

"Ovo potencijalno ugrožava neovisnost znanstvenog istraživanja. Institucije trebaju ostati u okvirima akademije jer je to u najboljem interesu za znanost, inovacije i Mađarsku u cijelosti", navode iz Mađarske akademije znanosti. 

Tisuće ljudi marširale su protiv prijedloga prije dva tjedna u Budimpešti. 

Čelnik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Udo Bullmann u utorak je izrazio ogorčenost "zbog novog Orbanovog udarca na znanstvenu slobodu, ali i demokraciju u toj zemlji".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo