NAPISAO MEMOARE

MAFIJAŠEV SIN U BORBI PROTIV CINKERA 'Ta ništarija, najgori gad koji postoji, taj izdajnički pas htio je pisati o meni...'

John Gotti mlađi objavio je knjigu nakon što je saznao da o njegovoj obitelji piše omraženi mu bivši prijatelj, mafijaški pokajnik John Alite koji ga je cinkao na sudu

Kap koja je prelila čašu bila je vijest da će John Alite, mafijaški pokajnik podrijetlom iz Albanije, napisati knjigu o njegovoj obitelji. John Gotti mlađi, sin nekadašnjeg šefa najpoznatije američke kriminalne obitelji Gambino, na tu je vijest potpuno poludio. Bio je na ljetovanju s obitelji i nije vjerovao svojim ušima. Godinama je šutke podnosio sve medijske priče, sva šuškanja i optužbe i verzije priče o svojoj obitelji, samome sebi i svom ocu, ali u tom trenutku je odlučio da mu je dosta.

“Ta ništarija, taj najgori gad koji postoji, taj izdajnički pas odlučio je napisati priču o mojoj obitelji u suradnji s jednim novinarom crne kronike”, razbjesnio se Gotti zbog Alitea koji je svjedočio protiv obitelji na sudu u zamjenu za smanjenje kazne. I tako se 50-godišnji otac šestero djece dao na posao. Svaki dan odradio bi 16 do 18 sati, tvrdi, uz pomoć daktilografa i asistenta za pravna pitanja. Pri ruci je imao hrpe dokumenata, izvučene iz 570 kutija sa svih suđenja pripadnicima obitelji Gotti. “Bio je to herkulski zadatak”, izjavio je Gotti.

585 stranica

Rezultat je elektronska knjiga na 585 stranica koja je, pod naslovom “Sjena mog oca”, od jučer dostupna na Amazonovu Kindleu. “Jedan od razloga što sam je odlučio objaviti kao samizdat jest to što nisam želio eventualna urednička ograničenja, a kako je riječ o elektroničkoj knjizi, uvijek je mogu dopunjavati”, rekao je. Potaknut pažnjom javnosti i medijskim razvlačenjima, na isti se posao dao još 2010. godine, ali je na majčinu molbu uništio 375 napisanih stranica. “Bio sam 70 strana do kraja knjige, no majka me molila da odustanem pa sam to napravio”, kaže Gotti.

Priču o svojoj obitelji Gotti je želio objaviti sve otkako je izašao iz zatvora u prosincu 2009. godine. No, ženska glava obitelji - Victoria Gotti - u suzama ga je molila da to ne radi. “‘Vlasti će ti opet skočiti za vrat’, govorila mi je svake večeri, i tako sam joj rekao ‘OK, mama, neću je napisati’ i odustao, unatoč ponudi od 750.000 dolara od izdavača”, rekao je Gotti. U pet godina je pobijedio u tužbama za reketarenje, no suđenja su ostavila trag na zdravlju njegove majke. “Doživjela je tri infarkta i bila jako uzrujana. I tako sam se ispričao svima uključenima u tadašnji projekt te zaključio da mi je mir u kući najvažniji”, rekao je. No, sada se situacija izmijenila. “Ako zbog knjige odlučiš da do kraja života nećeš sa mnom razgovarati, morat ću s tim živjeti. Ali, više ne mogu trpjeti sve te objede na moj i očev račun. Ne mogu dopustiti da drugi pišu našu obiteljsku priču”, ustvrdio je Gotti i bacio se na pisanje. “U životu postoje trenuci kada moraš zasukati rukave i primiti se posla”, izjavio je.

Gottijeva “ništarija nad ništarijama” Alite u svojoj knjizi tvrdi da se Junior sam palio cigaretama te da mu je najveći problem bila nesigurnost, uspoređujući njega i njegovo preuzimanje “familije” s Kim Jong-unom (mladim nasljednikom sjevernokorejske vladajuće dinastije). Gotti je nešto emotivniji u svojoj “Sjeni mog oca”. NY Daily News objavio je dio isječaka iz knjige u kojoj se Gotti navodno najiskrenije moguće ogolio pričajući sve - od djetinjstva, preko ulaska u “kriminalni sindikat” do sudske nagodbe.

Posjet u zatvoru

“Imao sam četiri godine kada sam prvi put posjetio oca u zatvoru. Uvjerio me da su to građevinarske barake i pokazao mi kako su tu i njegovi prijatelji, ustvrdivši da će tu biti dok ne dovrše ‘posao’. Tamo su zaista bili neki očevi bliski prijatelji i osjećao sam se kao da se radi o obiteljskom okupljanju”, napisao je Gotti mlađi o prvom susretu s ocem u zatvoru. “Bilo je to prije Noći vještica pa me pitao u što se namjeravam maskirati.

Kada sam rekao da će mi policajac Mike iz ulice posuditi palicu i kacigu i da ću biti policajac, licem mu je prešla sjena. Ugrizao se za šaku, što je značilo da je bio jako nezadovoljan, i pogledao u moju majku. ‘Koji ti je vrag? Što si mi učinila od djeteta? Želi postati policajac?’, procijedio je, a ona je samo rekla: ‘Ali, Johnny, on je još dijete’. ‘Ako ponovno čujem da razgovara s policajcima, ubit ću te’, uzvratio joj je. Okrenuo se prema meni i tako mi stisnuo nadlakticu da sam se upišao u gaće”, iskrenuo je priznao u knjizi.

“Sjećam se kad je jednom imao slobodan dan iz zatvora. Došao je kući, proveo vrijeme s mojom majkom pa s nama djecom, potom se istuširao i ponovno odjenuo u zelenu zatvorsku odoru, a na putu natrag u ćeliju ubio je jednog muškarca - nedovršen posao iz vremena prije zatvora”, napisao je Gotti. O svojoj je obitelji otkrio da su majka i otac isprva imali mnogo problema zbog očevih “radnih sati”. Naime, Gotti stariji dolazio je ponekad u četiri sata ujutro, a ponekad tek sutradan, ne najavljujući svoju odsutnost, zbog čega je majka jako trpjela. “Kockao je, pio, bio u klubovima i sve što je išlo uz posao. Majka se najprije s njim svađala, a onda je to prihvatila”, napisao je. Njega je Gotti stariji vodio na konjske utrke, u dućan sa slatkišima i klubove. “Shvatio sam tko je moj otac kada se na nama zaustavila kamera tijekom konjskih utrka, a novinar izjavio kako je moj otac ‘zvijezda u usponu obitelji Gambino’”.

Smrt brata Frankija

Osvrnuo se i na odgoj dječaka u mafijaškoj obitelji. “Kada sam ocu rekao da sam se potukao u školi, odgovorio mi je: ‘Tako treba. Ako blate tvoju obitelj, samo im pokaži. Ako su veći od tebe, uzmi palicu i gađaj ravno u glavu’”, napisao je Gotti mlađi. Vrlo rano shvatio je kako se rade stvari. Tako je, piše, potplatio poštara da kući ne donese školsko izvješće.

Njegov brat Franki umro je mlad. “Po mene je došao tatin suradnik i odvezao me kući. Kada smo stigli, primijetio sam da je kuća okružena automobilima. Otac i ja smo se poljubili, a on mi je rekao: ‘Hajde, prošeći sa mnom. Imam loše vijesti. Tvoj brat je mrtav’”, prisjetio se Gotti mlađi. Njegova je majka u bijesu razbila ogledalo, a otac je sam plakao u svojoj sobi. Frenki je imao 12 godina. Očev prijatelj je rekao nešto u stilu: “Tko zna zašto ga je Bog odlučio uzeti?”, a Gotti mu je na to odgovorio: “Kakav Bog? Ne spominji ga. Moj sin još nije dobio ni dlake, a eno ga, leži mrtav”.

O susjedu Johnu Favari je rekao da ne zna je li on bio žrtva njegova oca, ali da je njegov otac bio sposoban takvo što napraviti “ako si dirnuo u nekoga njegova”. I u knjizi se osvrnuo na Alitea. “On je čovjek koji je dobro unovčio poznanstvo s mojom obitelji. Nagodio se s FBI-em i živi dobar život.” Ali, on je bio sitna riba, sasvim nevažna karika na dnu lanca, a sada se postavlja kao “autoritet” u poznavanju obitelji, što stravično smeta mlađem Gottiju.

Inicijacija u obitelj

Navodi da za ulazak u obitelj nije bilo potrebno ubiti nekoga. “Dovoljno je bilo da imaš povijest vjernosti organizaciji, da bi sve učinio za obitelj. Ali nije bilo testa poput izvršenog ubojstva za obitelj”, tvrdi Gotti. Jednoga dana ujak mu je rekao da sutra odjene odijelo i crvenu kravatu s rupčićem u reveru. Znao je da je vrijeme za inicijaciju. “Rekli su mi da su oni mene odabrali. ‘Mi smo poput bratstva, jesi li s nama?’, pitali su, a potom su mi iglicom upiknuli kažiprst i malo moje krvi razmazali po slici sveca. To je bila moja inicijacija”, napisao je Gotti mlađi.

Njegov je otac obolio od raka kada je on odlučio da će se nagoditi sa sucima kako ne bi dobio 20 godina zatvora. Njegov je otac ležao u krevetu, bolestan, i udario se u prsa. “Zbog bolesti me izdaje tijelo, ali ne srce i um”, rekao je. Kada mu je sin rekao da se namjerava nagoditi, bio je zatečen. “Mrzio je vladu i bio do kraja vjeran obitelji u koju je stupio. Ja sam, s druge strane, morao birati između te obitelji i obitelji za koju sam bio vezan krvlju. Odlučio sam se za vlastitu obitelj jer nisam mogao dopustiti da moja djeca, moj sin, odrasta bez mene. Vidio sam kako to završava”, napisao je Gotti mlađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:30