KONTROVERZAN SLUČAJ

Majka je dobila dozvolu od suda da zaustavi liječnike u namjeri da izvrše abortus na njenoj psihički bolesnoj kćeri

 Shutterstock

Suci prizivnog suda u Londonu odlučili su da liječnici ne smiju izvesti pobačaj na trudnoj duševno poremećenoj ženi, piše Daily Mail.

Sutkinja Nathalie Lieven je u petak zaključila da je prekid trudnoće u najboljem interesu ove žene. Ona je analizirala dokaze na sudskom saslušanju na Sudu zaštite gdje se rješavaju problemi povezani s osobama koje nemaju mentalnu sposobnost da donose odluke.

Tri prizivna suca su u ponedjeljak odbila tu odluku nakon što je ženina majka, bivša primalja, izrazila protivljenje. Suci su kazali da će razloge za odluku dati u budućnosti. Odvjetnici kažu da su okolnosti slučaja bile specifične.

Nadležne osobe u bolnici su zatražile od sudaca da liječnicima dozvole počinjenje abortusa. Tri specijalista, porodničar i dva psihijatra su kazali da je prekid trudnoće najbolja opcija zbog rizika za ženino psihičko zdravlje ako se trudnoća nastavi. Kazali su da ponašanje duševno poremećene osobe može predstavljati opasnost za dijete.

Stručnjaci su također rekli kako oduzimanje bebe od majke može uzrokovati veću psihičku štetu nego prekid trudnoće.

Majka ove psihički poremećene žene je katolkinja i protivnica abortusa i kazala je kako ona može brinuti za dijete.

Socijalni radnik koji radi s mentalno poremećenom ženom kazao je kako smatra da bi se trudnoća trebala sačuvati. Odvjetnici koji predstavljaju ženu su kazali da bi joj trebalo biti omogućeno da rodi.

Sutkinja Lieven je kazala da su dokazi ukazivali na to da je prekid trudnoće najbolja opcija. Kazala je da je morala donijeti važnu odluku na osnovi onog što je u najboljem interesu žene, a ne u vezi društvenih stavova o prekidu trudnoće. Međutim, prizivni sud se tome usprotivio, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:36