POVRATAK KUĆI

Majka tvrdi da je sin sam htio pobjeći

"Što sam mogla? Naumio je pobjeći i to mi je slomilo srce. No, ne mogu dopustiti da mi dijete bježi od nečega s čime se treba suočiti", kaže Colleen na snimci.

NEW ULM - Trinaestogodišnji dječak iz Minnesote obolio od raka i njegova majka, članovi sekte koja ne dopušta konvencionalno liječenje, koji su pobjegli kada je sud naredio da dječak mora ići na kemoterapiju, u ponedjeljak su se dragovoljno vratili kući, a dječaka su pregledali liječnici.

Ispovijed na videu

Daniel Hauser kojem je dijagnosticiran Hodgkinsov limfom i njegova majka Colleen stigli su usred noći čarter letom koji je organizirala filmska produkcijska kuća Asgaard Media na čijoj internet stranici stoji da su organizacija koja se zalaže za različitost.

Ta je kompanija napravila videosnimku s ispovijestima majke i dječaka na kojoj Colleen Hauser tvrdi da je Daniel sam planirao pobjeći od kuće te da mu je bilo jako loše nakon prve terapije.

“Što sam mogla? Naumio je pobjeći i to mi je slomilo srce. No, ne mogu dopustiti da mi dijete bježi od nečega s čime se treba suočiti”, kaže Colleen na snimci. Ne zna se gdje je ni kada snimljena, a Daniel je na njoj svima koji smatraju kako nije dovoljno star da odlučuje o svom liječenju poručio “da ga puste na miru”.

On i njegova majka nisu se pojavili na sudskom ročištu u utorak prošlog tjedna, nakon čega je počela potraga i za njima raspisana tjeralica. Naime, u 90 posto slučajeva ta se bolest uspješno liječi uz pomoć kemoterapije i zračenja pa se smatralo da će dječak umrijeti ako ga se ne odvede na liječenje. Kako su liječnici naveli da je u pet posto slučajeva oporavak moguć i bez takvog liječenja, roditelji su nakon prvog tretmana u veljači sve prekinuli.

Indijanske metode

Izjavili su da je riječ o vjerskom uvjerenju i da su se odlučili za prirodne metode iscjeljivanja koje su koristili američki Indijanci. Sud je presudio da se radi o roditeljskom zanemarivanju i naredio rengen dječakovih prsa koji je pokazao da je tumor uznapredovao. Nakon toga su majka i sin nestali iz grada, a otac ih je preko medija pozvao da se vrate kako bi “zajednički, kao obitelj, odlučili o liječenju”.

Ne zna se gdje su bili tijekom bijega i je li Daniel podvrgnut nekom alternativnom liječenju. Navodno je Colleen zaželjela nastaviti ispitivati mogućnosti liječenja koje “nije toksično” za Daniela i da će poštovati sudsku odluku. Budući da su se vratili dobrovoljno, tužba protiv majke najvjerojatnije će biti poništena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:34