SKANDAL U ŠPANJOLSKOJ

Majkama bi rekli da je beba umrla... a onda su ih prodavali: U zadnjih 50 godina tako je nestalo 300.000 beba. Operaciju su vodili liječnici i Crkva!

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

MADRID - Španjolski stručnjaci utvrdili su kako je u posljednjih pedeset godina u toj zemlji ukradeno i prodano čak 300 tisuća beba.

Tajna mreža preprodavača, koju su činili ugledni liječnici, medicinske sestre, svećenici i časne sestre, otimala je djecu iz bolnica te ih davala na usvajanje imućnim parovima za velike svote novca.

Majkama je u bolnici bilo rečeno kako su bebe umrle nakon poroda , a nije im bilo dopušteno ni sudjelovanje na 'pogrebima' vlastite djece.

Sa zločinima su počeli tijekom Frankove diktature te nastavili 'posao' do ranih devedesetih, piše Daily Mail.

Stotine obitelji čija su djeca nestala iz bolnica sada vode pravnu bitku s vlastima.

Ukradena djeca bila su prodavana imućnim braćnim parovima bez djece, koji su zbog toga što su bili pobožni katolici, smatrani pogodnijim roditeljima. Mnogi od njih nisu ni znali da je njihovo dijete ukradeno, već im je rečeno kako je dijete napušteno od majke.

Mnogo je muškaraca i žena diljem Španjolske čiji se život odjednom izokrenuo naglavačke kada su shvatili da im roditelji nisu biološki roditelji i da su ih doslovno kupili. S druge strane, brojne majke mislile su da su lude od osjećaja da njihovo dijete nije zapravo umrlo. Sada su shvatile da su njihove bebe žive, prodane i da cijeli život ne znaju tko su im pravi roditelji, ispričala je novinarka Katya Adler, koja istražuje skandal.

Stručnjaci vjeruju da je čak 15 posto od svih usvajanja otpada na ukradenu djecu, u razdoblju od 1960. i 1989. Godine 1987 španjolska je vlada, umjesto bolnica, na sebe preuzela regulativu usvajanja djece.

Skandal je isplivao na površinu nakon što su Antonio Barroso i Juan Luis Moreno otkrili da su ukradeni kao bebe. Morenov navodni otac je na samrtničkoj postelji priznao da ga je kupio od svećenika iz Zaragoze i da je na taj put krenuo zajedno s Barrosovim roditeljima, koji su Antonija dobili za 200.000 peseta, što je u to vrijeme bila ogromna svota novaca.

Film koji je napravljen na temelju ovog stravičnog zločina, objavljuje i razgovor s 89-godišnjom Ines Perez, koja je ispričala kako joj je svećenik rekao da se pretvara da je trudna kako bi dobila djevojčicu koja se rodila u bolnici "San Ramon" u Madridu 1969.

- Dao mi je jastuk i rekao da ga nosim ispod haljine, isričala je.

Unatoč tome što stotine tisuća roditelja ukradenih beba u Španjolskoj zahtijeva od države da ispita skandal, još nije pokrenuta jedinstvena istraga na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:37