PRIJENOS VLASTI

MAKEDONSKA OPORBA NAJAVILA FORMIRANJE VLADE Skoplje tri dana bez incidenta, no stranke se i dalje međusobno optužuju i prebacuju odgovornost

Zoran Zaev
 Ognen Teofilovski / REUTERS

Oporbena koalicija okupljena oko socijaldemokrata SDSM-a Zorana Zaeva uskoro će pristupiti izboru nove vlade, nakon što je u četvrtak izabran predsjednik parlamenta, objavljeno je u nedjelju.

Izbor Albanca Talata Xhaferija na mjesto predsjednika parlamenta izazvala je upad u parlament stotinjak bijesnih prosvjednika, simpatizera VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su glasovanje smatrali nelegalnim.

Više od sto osoba, među kojima šef SDSM-a Zoran Zaev i drugi zastupnici ozlijeđeni su, ali se situacija otad smirila te nijedan incident nije zabilježen od četvrtka u glavnom gradu Makedonije.

No, političke stranke nastavile su se međusobno optuživati za te događaje.

"Predsjednik parlamenta izabran je u skladu sa zakonom, a nova vlada bit će izabrana u nadolazećem razdoblju u skladu sa zakonom i Ustavom", priopćio je u nedjelju SDSM koji optužuje svojeg suparnika s desnice da želi spriječiti miran prijenos vlasti.

VMRO-DPMNE osudio je "potpuno ilegalan način izbora predsjednika parlamenta".

U nedjelju se u Skopju očekuje dužnosnik američkog State Departmenta koji bi trebao razgovarati s političkim čelnicima o načinima izlaska iz teške situacije u kojoj se Makedonija nalazi unazad dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:22