ČUDO OD DJETETA

Makedonski dječak (9) postao računalni inženjer Microsofta

Marko Čalasan, devetogodišnji Makedonac, već je sa šest godina od Microsofta dobio diplomu računalnog sistemskog administratora, a prošli je mjesec postao, vjerojatno najmlađi, sistemski inženjer te kompanije.

- Moram priznati da je s tehnološkog stajališta Marko definitivno čudo od djeteta – rekao je Matej Potokar, direktor slovenske podružnice Microsofta. Za dječaka je, kaže, prvi puta čuo prije dvije godine i odmah ga je poželio upoznati.

- Kada smo saznali da dolazi u Ljubljanu i da bi se htio naći s djelatnicima slovenskog Microsofta, odlučio sam se sresti s njim – rekao je Potokar.

Marko je Protokaru i njegovu timu izveo polusatnu prezentaciju o aktivnom direktoriju, njegovim prednostima i nedostacima.

- Zapanjujuće je koliko vremena i energije on posvećuje učenju ove složene materije. S druge strane nadam se da ipak nalazi dovoljno vremena za svoju drugu najveću ljubav – nogomet – rekao je Potokar.

Marko je već našao i svoj prvi posao – radi kao sistemski administrator mreže računala jedne neprofitne udruge invalida, koja je vrlo zadovoljna njegovim uslugama. Svakodnevno u prosjeku za računalom provodi oko četiri sata, međutim, priznaje da se to vrijeme ponekad protegne i na deset sati.

Osim toga u svojoj osnovnoj školi predaje osnove računarstva svojim kolegama u dobi od osam do 11 godina. Otac mu je također IT menadžer.

Kako bi mogao provoditi više vremena za računalima, od vlasti je dobio posebnu dozvolu i ključeve laboratorija tako da može dolaziti u školu kada želi.

Za razliku od njegovih vršnjaka uopće ga ne zanimaju video igre.

- Ne igram igre na računalima jer u tome nema ničega ozbiljnog. Ako se želite igrati izađite i zabavljajte se s prijateljima – objasnio je mali vunderkind.

Marko se nada da će uskoro upoznati i utemeljitelja Microsofta Billa Gatesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:47