SPOR S GRČKOM

MAKEDONSKI PARLAMENT U KAOSU Odgođeno glasanje o promjeni imena države

Makedonski premijer Zoran Zaev
 REUTERS

Makedonski je parlament u petak odgodio posljednju fazu rasprave o početku procedure ustavne promjene imena države u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom.

Rasprava koja traje od ponedjeljka trebala se nastaviti u podne nakon čega je trebalo nastupiti glasanje.

Odgođena je do 15 sati, a za to su vrijeme stizali proturječni izvještaji o tome je li socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio skupiti dvotrećinsku većinu potrebnu kako bi započeli s procesom dopune ustava promjenom imena koje su obećali Grčkoj.

Koaliciji Zorana Zaeva nedostaje potrebna podrška te će morati pridobiti nekoliko parlamentaraca konzervativne oporbe koja odbija promjenu imena.

Antonio Milososki, parlamentarac konzervativne stranke VMRO, osudio je odgodu optuživši koaliciju Zaeva za pokušaje ucjene oporbe kako bi glasali za promjenu naziva. Pozvao je predsjednika parlamenta Talata Xhaferija na hitno glasanje.

"Promatramo svoju vladu kako odugovlači sa sjednicom", rekao je Milososki novinarima u Skopju dodavši kako bi glasanje Zaevu pokazalo "da nema većinu" za unošenje izmjena u ustav.

Nakon petka navečer ostalo je nejasno koji će idući korak parlament poduzeti i kada.

Zaev je obećao raspisati prijevremene izbore ako parlament ne podrži promjenu naziva.

U lipnju se s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija te kako će Atena zauzvrat prestati blokirati svoje susjede u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i povijesno naslijeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine. Diplomatski sukob nastao je kada je nakon raspada Jugoslavije 1991. nastala Makedonija.

Ukoliko Zaev, usprkos oporbi, uspije izglasati promjenu imena, neizvjesno je hoće li Tsipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu. Grčki nacionalisti, uključujući Tsiprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, Nikos Kotzias, ovog je tjedna dao ostavku nakon sukoba s Tsiprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08